Što Je Search Intent i Zašto Je Toliko Važan Za SEO?

Želite se rankirati na Google? Jedan od najvažnijih faktora za rankiranje na Google i drugim tražilicama je search intent, tj. namjera pretraživanja.

Odlučio sam vam pokazati što je to search intent, te zašto je on toliko važan SEO faktor za rankiranje na internetskim tražilicama, te na kraju – za uspjeh vašeg bloga.

Ako se bavite bloggingom, sigurno ste čuli da su keywords, tj. ključne riječi kao same sve manje važne. Važna je krajnja namjera pretraživanja korisnika. Ako niste pobornik toga, pročitajte ovaj članak do kraja pa razmislite.

<< Ako niste bloger, a željeli bi postati, kliknite ovdje i saznajte kako postati bloger i zaraditi na internetu >>

Što Je Search Intent ili Namjera Pretraživanja?

Search intent se najbolje može opisati kao zašto? prilikom nečijeg pretraživanja – Zašto je ta osoba pretražila određeni pojam. Želi li kupiti novi mobitel? Traži li tutorijal da nauči nešto novo? Zanima li ga vrijeme u narednih 5 dana?

Zadatak i želja Google-a je da uvijek izbaci rezultat koji najbolje odgovara namjeri pretraživanja korisnika. Pa čak i ako je korisnik koristi drugačije ključne fraze prilikom pretraživanja.

Upravo zbog toga Google i je najbolja internetska tražilica – jer se najviše baziraju na potrebama i zahtjeva svojih korisnika.

Korstite li Bing? Vjerojatno ne. Bing je jedan odličan primjer prikazivanja manje relevantnih informacija za traženi pojam.

Svaki tjedan na Google izađe nekoliko novih ažuriranja koja će još više poboljšati iskustva korisnika prilikom pretraživanja.

Zašto Je Search Intent Toliko Važan?

Ukratko, ako želite biti 1. rezultat na Google pretraživanju za određeni pojam, trebate biti najrelevantniji rezultat od svih drugih.

Vaš članak treba najbolje odgovarati upiti korisnika.

Relevantnost je najvažniji faktor prilikom rankiranja na internetske tražilice!

Nekada je za rankiranje na Google bilo potrebno samo koristiti što više ključnih fraza unutar vašeg članka, ali danas to više nije tako.

Da se razumijemo, ključne riječi su i dalje jako važan dio SEO optimizacije vašeg bloga, i naravno da će te ih istraživati prilikom istraživanja novih tema za vaš blog, ali kranji rezultat treba vam biti najbolji odgovor na upit korisnika koji traže određenu informaciju.

moja preporuka za zaradu na internetu
Moja Preporuka Za Zaradu Na Internetu! Kliknite Na Sliku, Registrirajte Se I Već Danas Pokrenite Svoj Prvi Blog!

4 Vrste Namjere Pretraživanja Korisnika

Search intent iliti namjeru pretraživanja možemo podijeliti u 4 kategorije, ovisno o tome kakvu vrstu informacije korisnici traže:

1. Informativno Pretraživanje

Korisnik želi naći određenu informaciju, tj. odgovor na njegovo pitanje. To mogu biti jednostavna pitanja tipa “Tko Je Predsjednik u Republici Hrvatskoj?”, ili neka koja zahtijevaju ozbiljniji i detaljniji odgovor kao što je “Kako Obojati Stolice U Kući?”.

Naravno, nisu sva informativna pretraživanja formulirana kao pitanje. Pogledajte primjere ispod.

Primjeri informativnog pretraživanja:

 • “Tko je Bill Gates?”
 • “Vremenska prognoza Zagreb”
 • “Kako ispeći burek?”
 • “Popravak auta kod kuće”

2. Navigacijsko Pretraživanje

Navigacijsko pretraživanje je kada osoba u tražilicu upisuje pojam iz samo jednog razloga – da dođe do točno određene web stranice ili članka.

Razlog tomu je što je puno brže upisati neki pojam u Google, nego upisivati cijeli URL u web pregledniku.

Primjeri navigacijskog pretraživanja:

 • “Facebook”
 • “24 Sata”
 • “Youtube”
 • “Gmail”
 • “Njuškalo”

3. Transakcijsko Pretraživanje

Korisnik želi kupiti nešto. Takvo pretraživanje nazivamo transakcijsko pretraživanje. Najčešće, već znaju točno što žele kupiti, samo traže najbolje mjesto da kupe taj proizvod ili uslugu.

Primjeri transkacijskog pretraživanja:

 • “Samsung Galaxy S21 Popust”
 • “Kupi Bon Tele2”

4. Komercijalna Istraga

Korisnik želi kupiti određeni proizvod ili uslugu, ali još uvijek nije siguran koja je opcija najbolja za njega. Cilj ovakvog pretraživanja je istraživanje tržišta radi donošenja krajnje odluke za kupnju nečega.

Najčešće korisnici traže nekakva iskustva, recenzije i usporedbe nekih proizvoda ili usluga.

Primjeri komercijalne istrage:

Primjeri Search Intenta

Sada ću vam pokazati nekoliko primjera gdje rezultat pretraživanja bude drugačiji od upisanih ključnih riječi. Na taj način ćete najbolje shvatiti zašto je search intent, tj. namjera pretraživanja toliko važna.

google pretraživanje, search intent, namjera pretraživanja
Iako sam u google pretraživanje upisao “make”, google izbaci ključnu riječ “create”. Iako su te dvije ključne riječi različite, moja namjera pretraživanja je ista, te je google izbacio najrelevantniji članak, iako ima malo drugačiji naziv.
google search intent, namjera pretraživanja, ključne riječi za blog
Još jedan primjer search intenta. Upisao sam “cheap iphone 12”, ali za rezultat sam dobio “iPhone 12 deals”. Opet drugačija ključna riječ, ali je namjera pretraživanja ista za oba pojma, te je Google ponovno prikazao najrelevantniji rezultat.

Ključne Riječi Su I Dalje Važne!

Ne želim da mislite kako ne trebate obraćati pozornost na ključne riječi. I dalje prilikom istraživanja tema koje ćete pisati, trebate istraživati ključne riječi.

No, ono što je različito je to da se vaš članak ne treba toliko bazirati na ključnim riječima.

Ključnu riječ je najvažnije spomenuti u prvom odlomku na početku teksta, a kasnije pišite prirodno, bez forsiranog korištenja ključnih riječi.

Kroz sadržaj trebate što bolje odgovoriti na search intent korisnika.

Da sažmem – Google Gleda Temu u Cjelini, a Ne Samo Ključnu Riječ!

Za istraživanje ključnih riječi najviše volim koristiti Jaaxy i Google pretraživanje. Kada se to dvoje ukombinira, dobijete najbolji rezultat.

U Čemu Je Onda Poanta?

Poanta je u tome da ne trebate samo pratiti ključne riječi, već razmisliti o temi u cjelini.

50% Pretraživanja na internetskim tražilicama se sastoji od 4 ili više riječi. To znači da ćete teško pogoditi točnu ključnu riječ koju će netko upisati.

U svim programima za istraživanje ključnih riječi, kada upišete ključnu riječ, on vam izbaci samo broj mjesečnih pretraživanja i konkurenciju za točno tu frazu.

Ipak, Google gleda na to kao temu, a ne samo na ključnu riječ.

Kada se “nadmećete” za određenu ključnu riječ, vi se zapravo nadmećete za temu u cjelini, a ne za striktno određenu ključnu riječ.

Nekada davno ključna riječ je bila najvažnija, ali danas više nije tako. Sa razvojom umjetne inteligencije, Google prikazuje relevantnije rezultate, iako imaju malo drugačije ključne fraze.

Kako Napisati Kvalitetan SEO Članak Da Zadovoljite Search Intent

Napisati kvalitetan SEO članai nije toliko teško, iako se ponekada čini.

Najvažnije je da dobro istražite temu, što potencijalni posjetitelji zapravo traže, te da to sve lijepo i detaljno napišete.

Kratke smjernice za pisanje kvalitetnog SEO članka:

 • Istražite Ključne Riječi – istražite ključne riječi kroz razne programe, te kroz Google pretraživanje. Pogledajte kakvi su rezultati, tko vam je konkrencija i slično
 • Obratite pozornost na Search Intent (namjeru pretraživanja) – ona ne mora biti doslovno ista kao vaša ključna riječ
 • Napišite Privlačan Naslov – kada imate zanimljiv naslov članka, netko će rađe kliknuti na vaš članak nego na neki drugi
 • Dodajte ključnu riječ u URL – dodajte ključnu riječ unutar URL-a vašeg članka. To će poboljšati SEO i rankiranje na google.
 • Uredite Meta Title & Meta Description – ovo je opcionalno, ja to ne radim za većinu članaka, ali svakako može pomoći da dobijete više klikova sa Google-a, iako nije striktno vezano za SEO.
 • Koristite ključnu frazu u početku članka – važno je da napišete ključnu riječ u prvom odlomku, unutar prvih 60-70 riječi, kako bi Google znao o ćemu će se raditi u postu.
 • Korsitite Headings (h2, h3, h4) – korištenje podnaslova će vam jako pomoći za SEO, te će se čitatelji lakše snaći u tekstu.
 • Postavljajte interne i eksterne linkove – postavljanje poveznica na svoje ili tuđe članke će pomoći za SEO, a i čitateljima će pružiti bolje iskustvo.
 • Dodajte ALT tekst u slike – alt tekst je kao “ključna riječ”, ali za fotografije. Uvijek ubacite ključne riječi u sve vaše slike na blogu.
 • Pišite Kraće Odlomke – nitko ne voli čitati dugačke odlomke, a čak i Google više cijeni kada je članak lijepo razdvojen sa kraćim odlomcima radi lakšeg snalaženja korisnika.
 • Pišite Prijateljski – ne morate pisati previše formalno, osim ako ne pišete nekakve znanstvene ili novinarske članke. Pokušajte razviti odnos sa svojim posjetiteljima, kao da ste prijatelji.
 • Pišite članke sa +1000 Riječi – ja uvijek ciljam na minimalno 1200 riječi. Dokazano je da se kraći članci lošije rankiraju. Važno je da uvijek dobro razradite temu, pa makar trebalo 3000 riječi za to.

Za detaljne upute, pročitajte: Kako Napisati SEO Članak

Zaključak

Prilikom pisanja članaka na vašem blogu, potrudite se što je bolje moguće odgovoriti na sva ona pitanja koja bi si potencijalni posjetitelj mogao postaviti.

Postavite se u ulogu totalnog početnika vezano uz temu koju pišete. Zamislite da ništa ne znate o toj temi, te se zapitajte koje sve informacije bi željeli saznati iz određenog teksta.

Kada si postavite takav način razmišljanja, svaki vaš članak će biti dobro napisan, i uz praćenje gore navedenih uputa – I SEO optimiziran.

U budućnosti, search intent, tj. namjera pretraživanja će biti sve važnija, te ukoliko vaš tekst ne bude tome odgovarao, nećete se rankirati na Google.

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)