Što Je SEO i Kako Funkcionira?

Ako planirate otvoriti svoj blog ili stranicu, ili to već imate, vrijeme je da naučite što je to SEO (Search Engine Optimization) i kako funkcionira. 

SEO je optimizacija sadržaja vašeg bloga ili stranice kako bi ga internetske tražilice poput Google-a ili Binga mogle prikazati korisnicima u organskom pretraživanju.

Kako funkcioniraju internetske tražilice

Internetske tražilice možemo smatrati nekakvom bazom podataka svih web stranica na internetu. 

Kada Vi ukucate određeni upit u internetsku tražilicu, sustav automatski pretražuje sve stranice sa svog popisa i pokušava Vam ponuditi najrelevantniji rezultat.

Taj popis stranica koje tražilice imaju zovemo indeks (index).

Kako bi Vam pružile relevantan rezultat, internetske tražilice koriste program koji nazivamo algoritam. 

Algoritam se svakodnevno nadopunjuje kako bi bio što savršeniji te korisnicima tražilice pružio što bolje rezultate.

Nitko ne zna točno kako funkcionira taj algoritam, ali Google je dao smjernice što je sve važno za SEO kako bi mi blogeri mogli optimizirati svoje stranice za taj algoritam.

Kako funkcionira SEO

Laički rečeno, SEO (eng. Search Engine Optimization) funkcionira tako da pokazuje internetskim tražilicama (Google, Yahoo, Bing, Yandex i dr.) da je baš Vaša stranica najbolji rezultat za traženi pojam.

Sve tražilice imaju isti cilj, a to je da korisnicima za traženi pojam ponude najbolji rezultat, tj. informaciju.

Ako želite više prometa na svojoj stranici, tada sadržaj cijele web stranice/bloga morate prilagoditi algoritmu internetskih tražilica. 

Kako je Google najveća internetska tražilica, informacije u ovom postu ću bazirati na Google-u, iako se takva vrsta SEO optimizacije pozitivno odražava i na druge tražilice.

Kako optimizirati SEO za Google

Google ima više od 200 faktora za rangiranje na njihovoj tražilici.

Nitko ne zna točno koji su to sve faktori, ali za određene, one najbitnije znamo iz dva razloga:

 • Za neke nam je Google rekao, svaki puta kada bitnije nadograđuju algoritam, obavijeste nas.
 • Neke faktore su blogeri otkrili kroz svoje dugogodišnje iskustvo, razno razna isprobavanja i pokuse.

Važno je da znate kako Google i ostale tražilice indeksiraju svaku stranicu ili post na vašem web mjestu.

To znači da se možete pojaviti u pretraživanju te rangirati na Google za više pojmova, a ne samo za jedan. Npr. ako je vaš blog o tenisicama za trčanje, to ne znači da ćete se moći rangirati samo za taj pojam, možete pisati i o obući za planinarenje itd.

Iako, zbog boljeg općeg rezultata na pretraživanju, važno je držati se teme i ne pisati o pojmovima koji su totalno različiti, npr. ako pišete blog o mršavljenju, ne bi bilo dobro da na istom blogu pišete postove i o mobitelima.

Indeksiranje

Prije nego Google može prikazati vaš sadržaj u rezultatima pretraživanja, mora znati da vaš blog uopće postoji.

Google koristi nekoliko načina da otkrije novi sadržaj na internetu. No, glavni način za to je indeksiranje (eng. crawling).

Uzmimo za primjer da vaša početna stranica ima backlink (povratna veza) sa Net.hr, sljedeći put kada Google bude indexirao Net.hr, vidjet će da tamo ima link na vašu stranicu, te će indeksirati i vaš blog.

Nakon toga, indeksirat će vaš cijeli blog, te staviti sve stranice i postove u svoj popis.

Stvari koje pomažu vašem blogu da ga Google indeksira:

 • Unutarnje poveznice (internal links) – to su poveznice koje vode do neke druge stranice ili posta na vašem web mjestu
 • Vanjske poveznice (External links) – to su poveznice koje vode sa vaše stranice na neko drugo web mjesto
 • Povratne veze (backlinks) – poveznice sa drugih web mjesta na vaše

Prilagođenost mobilnim uređajima

S obzriom da oko 63% pretraživanja dolazi sa mobilnih uređaja te je taj broj u porastu, Google je ubacio i ovo u svoj algoritam. 

Stranice koje su prilagođene mobilnim uređajima (mobile friendly) uglavnom dobijaju bolje pozicije na pretraživanjima, tj. bolje su rangirane nego one koje nisu prilagođene za mobitele.

Također, i da ovo nije jedan od SEO faktora, važno je da vaša stranica bude prilagođena za mobitele. Dokazano je da će korisnici vrlo često izaći sa stranice koja im se učitala pogrešno. Zbog toga, važno je da je vaša stranica uvijek prilagođena za mobilne uređaje.

Provjeriti da li je vaša stranica prilagođena za mobilne uređaje možete u besplatnom Googleovom testu.

prilagođenost mobilnim uređajima

Ako stranica nije prilagođena, preporučujem vam da istražite kako optimizirati stranicu za mobilne uređaje.

Brzina Stranice

Brzina stranice (eng. Pagespeed) je također jedan od najvažnijih SEO faktora.

U raznim istraživanjima dokazano je da će većina korisnika napustiti stranicu ukoliko se ona učitava duže od 4 sekunde.

Zašto je Google-u važna brzina? Kao i uvijek, zbog toga što svojim korisnicima želi pružiti samo najbolje stranice.

Brzina učitavanja stranice je jednako važna za mobilne uređaje i za računala.

Brzinu vaše web stranice možete također bestplatno provjeriti na Google-u: Google Pagespeed Insights.

brzina stranice za mobilne uređaje

brzina stranice za računala

Kao što možete vidjeti, moja blog Online-Zarada  ima rezultat 84 za mobitele, te 99 za računala. Ovo je odličan rezultat jer je za mobitele veoma teško postići 100 bodova. 

Brzinu stranice možete provjeriti za svaki poseban post, a ne samo generalno za cijelo web mjesto.

Savjet: sve preko 60 bodova za mobitel je odlično, a sve preko 80 za računala je super.

Namjera pretraživanja

Ono što Google i druge tražilice uvijek žele za svoje korisnike je to da im u pretraživanjima uvijek prikaže ono što su zapravo tražili, tj. da zna njihovu namjeru pretraživanja (eng. search intent).

Pronalazak ključnih riječi (eng. keywords) za postove koje želite pisati je veoma jednostavno. U sklopu Wealthy Affiliate-a imate Jaaxy Keyword Research Tool  s kojim pretražujem za koje ključne riječi ću se pokušati rangirati. 

alat za pretraživanje ključnih riječi

Kao što možete vidjeti, postoje različiti pojmovi koje ljudi pretražuju u vezi android telefona.

Ovdje do izražaja dolazi ta “namjera pretraživanja”. Nije isto ako netko traži pojam “best android phones” ili “best cheap android phones”.

Kao što možemo vidjeti, ključna riječ je jako slična, ali namjera pretraživanja korisnika je različita. Pogledajmo pretraživanje za te dvije riječi na Google-u.

pretraživanje ključnih riječi

Vidimo da su za ovu ključnu riječ “best android phones” rezultati samo najbolji android telefoni. No, što ako korisnik želi najbolje jeftine android telefone, tada ključna riječ glasi “best cheap android phones”. 

Veoma je važno da odaberete točnu ključnu riječ za svoj članak, jer ukoliko se vaša ključna riječ ne poklapa sa namjerom pretraživanja, nećete imati šanse rangirati se na google jer vaš sadržaj nije relevantan.

pretraživanje ključnih riječi seo

Da li sada razumijete namjeru pretraživanja? Ako korisnik upiše “best cheap android phones”, ne bi bilo relevantno da Google kao rezultate pretraživanja prikaže stranice sa prve slike koji su najbolji android telefoni općenito.

Povratne veze (Backlinks)

Također, jedna od važnijih stavki koje Google-ov algoritam uzima u obzir prilikom rangiranja web stranice je koliko ta stranica ima povratnih veza.

Povratne veze ili Backlinkovi su svi linkovi na nekim drugim web stranicama koje vode do vašeg bloga ili određene stranice. 

Ukoliko je Vaš blog novi, šanse da imate backlinkove su veoma male, s vremenom će se taj broj povećavati. 

Koliko Vaš blog ili web sajt ima backlinkova, možete besplatno provjeriti na Ahref Backlink Checker. 

U slikama ispod vidjet ćete gdje upišemo web adresu te rezultat.

besplatna provjera backlinkova za web stranicu

Nakon upisivanja URL-a, stisnete na polje “Check backlinks” te će vam se pojaviti rezultat. Pogledajmo rezultate za www.njuskalo.hr:

provjera backlinkova za njuskalo

Kao što vidite, Njuskalo.hr ima skoro 22 milijuna povratnih veza. Domain rating je 72. Domain rating je nekakva vrsta ocijene web mjesta na skali od 0-100, što je web mjesto starije, ima bolji sadržaj, te više povratnih veza (backlinkova), domain rating će biti bolji. Više o tome ispod u dijelu Autoritet.

Naravno, nije isti backlink na Vaš blog sa CNN-a i sa mog bloga. CNN je “jača” stranica te automatski i taj backlink više pomaže u rangiranju vašeg bloga.

Kako dobiti kvalitetne backlinkove? Postoji jedna metoda koja se zove Skyscraper Technique te uporabom te metode i Vi možete dobiti kvalitetne povratne veze na Vaš blog.

Autoritet

Svi znamo da autoritet (engl. authority) predstavlja neku moć. Slično je i kod SEO-a. Kada imate autoritet u određenoj niši (eng. niche), to znači da u cjelini imate najbolji sadržaj, najbolje povratne veze, te da već duže vremena imate blog velike kvalitete. 

Bolji autoritet doprinosi boljim rangiranjima na Google-u i drugim tražilicama, te je samim time jedna od važnijih stavki SEO-a.

Postoje dvije vrste autoriteta u smislu SEO-a:

 • Domain authority (DA) – autoritet cijele domene, tj. cijelog bloga
 • Page authority (PA) – autoritet točno određene stranice Vašeg bloga

Naravno, kada imate veliki DA, Vaš PA će na svakoj novoj stranici ili postu koji napravite brzo rasti i postojat će veća šansa za rangiranje.

Domain i Page Authority vrlo jednostavno možete besplatno provjeriti sa Free Domain SEO Analysis Tool.

domain i page authority provjera moz

Kada upišete URL, stisnete na “Analyze Domain”. Pogledajmo opet rezultate za Njuskalo.hr.

Prije svega, ovdje smo dobili rezultat 71 – Domain Authority, ranije gore smo dobili rezultat Domain Rank 72, što je u stvari isto što i Domain Authority, čisto da znate za ubuduće.

Znači, dobili smo razne rezultate kao što su broj ključnih riječi za koju se rangiranju (ogromnih 5500 riječi), Domain Authority, ispod smo dobili stranice sa najvećim Page Authority rezultatom, te desno dolje web stranice sa najjačim DA koje imaju backlinkove na njuskalo.hr

Nadam se da Vam je sada malo jasnije. Da rezimiramo, što su vam DA i PA rezultati veći, Vaš blog ima veći autoritet na Google i bolje će se rangirati.

Kvaliteta sadržaja

Kvaliteta sadržaja ili Content Quality je po meni najvažnija stavka u SEO optimizaciji. Ako nemate kvalitetan i relevantan sadržaj, neće vam pomoći niti jak autoritet stranice, kvalitetni backlinkovi, brzina stranice i prilagodljivost mobilnim uređajima.

Glavni Google-ov cilje je da korisnicima pruži kvalitetne informacije za njihove upite. Ukoliko nemate kvalitetan sadržaj, Google-ov algoritam će to istražiti te Vas neće rangirati u svojim rezultatima pretraživanja.

Kako bi Google svojim korisnicima uvijek prikazao najbolje rezultate, gledaju na tri stvari, a to su: Stručnost, autoritet i pouzdanost.

U engleskom to nazivamo EAT (expertise, authoritativeness, and trustworthiness). Kako pisati EAT sadržaj, pogledajte OVDJE.

Osim EAT-a, kada je riječ o kvaliteti sadržaja, postoje još neki naputci da ju unaprijedite:

 • Koristite riječnik i fraze koje može razumiti dijete od 12-13 godina. 
 • Pišite kratke rečenice i odlomke. Nitko ne voli čitati blog kao knjigu.
 • Kada je to moguće, postavite vezu na neku drugu stranicu (samo kada to stvarno pomaže kvaliteti Vašeg članka i čitateljima bloga)
 • Osim teksta, u sadržaju imajte i slike, grafove i slično. Slika govori 1000 riječi.

Zaključak

Nadam se da Vam je ovaj post bio zanimljiv te da sada znate što je to SEO te kako funkcionira.

Potrudio sam se napraviti sadržaj zanimljivijim pokretanjem raznih testova i slika kako bi vam lakše predočio što i kako se radi.

Također, uz osnovne informacije o tome što je SEO i kako funkcionira, pružio sam Vam i osnovne informacije kako ga unaprijediti, samo pratite sve stavke koje Google gleda kada je SEO u pitanju.

Naravno, o tome kako napisati SEO članak, imat ćemo poseban post, no i u ovom ima mnoštvo kvalitetnog materijala. Sada znate kako sve funkcionira, i vjerujem da će Vam biti lakše snaći se u svijetu web stranica, Google-a i drugih tražilica.

Kakvi su vaši rezultati sa SEO-om? Ide li vam pisanje kvalitetnih SEO članaka? Budite slobodni i komentirajte, rasprava je uvijek dobra i može donijeti dobre rezultate.

Također, ako Vas zanima zarada na internetu, pročitajte naš članak Kako Zaraditi Na Internetu: Top 5 Načina.

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)