Za napisati kvalitetan SEO članak, morate znati Što je SEO i Kako Funkcionira. Dobio sam puno upita o ovoj temi, te sam odlučio napisati i pružiti Vam detaljne informacije kako napisati SEO članak u 2020.

Svima nama koji pišemo blogove, cilj je doći na prvu stranicu na Google pretraživanju. Kako to napraviti? Slijedite upute.

S obzirom da Google i druge internetske tražilice često mijenjaju svoje SEO algoritme, važno je da uvijek budete u toku s najnovijim promjenama, te tako dobijete najbolje rezultate pretraživanja za svoj blog/web stranicu. 

Također, osim za Google, kvalitetan SEO članak će pomoći i posjetiteljima vašeg bloga kako bi lakše pročitali i shvatili poantu. 

Kako napisati SEO članak

Kada sam se tek počeo baviti pisanjem bloga i online zaradom općenito, sve mi se činilo toliko teško i nerazumljivo. Tome je također doprinjelo i to što su sve informacije na engleskom jeziku, pa, iako ga znam jako dobro, nisam uvijek najbolje razumio osnovnu bit teksta (To je jedan od razloga što pišem ovaj blog, želim pružiti ljudima informacije na jeziku kojeg će razumjeti bez problema).

No, kada sam uz pomoć Wealthy Affiliate-a naučio što je SEO te kako pisati kvalitetan SEO sadržaj i članke, uvidio sam da je to “mačji kašalj”, naravno, ukoliko koristite određene smjernice i upute. 

Da ne dužim više, znam da ste željni kvalitetnih informacija, bacimo se na savjete kako da napišete kvalitetan SEO članak. Ne brinite se, nije teško!

Istražite i odaberite ključne riječi (Keywords)

Prije nego uopće počnete pisati SEO članak, važno je da istražite ključne riječi za temu svog posta. Ključne riječi su one fraze koje koristite kada tražite određeni pojam (npr. “kako napisati SEO članak” je ključna riječ, eng. keyword).

Za istraživanje ključnih riječi, koristim Jaaxy Keyword Research Tool, koji je odličan i pruža mi sve važne informacije. Jaaxy Keyword Research Tool, dobio sam u sklopu Wealthy Affiliate-a

Kako istražiti ključne riječi i fraze za Vaš članak, pogledajte u mom postu Kako Odabrati Ključne Riječi Za Blog.

Kada ste istražili ključne riječi, odaberite jednu “glavnu”, te još nekoliko sličnih ključnih riječi koje ćete implementirati u svom tekstu.

Napišite dobar naslov članka

Naslov članka treba također biti SEO optimiziran. Naslov treba biti privlačan za potencijalne posjetitelje te ih potaknuti da kliknu baš na Vaš članak u izobilju drugih.

Ključna riječ (keyword) treba biti u naslovu, idealno je da je na početku naslova, ali može biti bilo gdje.

Naslov ne smije biti dugačak, negdje između 5-8 riječi (maksimalno 60 slova).

Primjer naslova: “Kako Napisati SEO Članak u 2020”

Koristite ključnu riječ u URL-u svog članka

Unutar WordPress editora, kada pišete članak, imate opciju koja se zove “Permalink”. Ta opcija Vam omogućava da sami odaberete URL za članak.

Kako bi poboljšali SEO, važno je da imate ključnu riječ unutar tog URL-a. 

uređivanje URL-a za blog članak

Kao što možete vidjeti na slici, naslov članka i URL su isti, no to ne mora uvijek biti tako ako nije dobro za SEO, slobodno možete promijeniti i odabrati najbolji URL za vaš članak. 

Poželjno je da taj URL bude kraći, to je bolje i za SEO i za posjetitelje/čitatelje vašeg bloga. 

Uredite Meta Title & Meta Description

Meta Title i Meta Description (Naziv i Opis) je ono što će se prikazati u rezultatima pretraživanja, a ne mora biti isto kao vaš naziv članka. 

Ovu opciju imate unutar raznih pluginova (dodataka) za WordPress koji Vam pomažu u SEO Optimizaciji. Ja osobno koristim Yoast SEO. 

uređivanje meta title i meta description

Naravno, ukoliko vam je naziv članka dobar, ne morate ga mijenjati, ali za opis članka (meta description) Vam preporučam da ga uvijek napišete sami i koristite tekst koji će zainteresirati čitatelje te sadržavati ključnu riječ.

Ova zelena linija će Vam pomoći da znate kada je Title i Description kvalitetan za SEO. Ukoliko je linija narančasta ili crvena, to znači da nije dobra za SEO i da ju treba još urediti.

Koristite ključnu riječ u početku članka

Kako bi Google odmah znao o čemu se radi u Vašem članku, važno je da imate ključnu riječ (keyword) negdje u početku članka. 

Idealno je da to bude u prvom odlomku (paragrafu) i u prvih 100 riječi.

Kasnije, koristite ključnu riječ kada se prirodno uklapa u tekst, ne smijete pretjerivati jer je to opet loše za SEO. Također, u tekstu možete koristiti i one slične ključne riječi i fraze koje ste si zapisali ranije.

Pripazite Na Namjeru Pretraživanja (Search Intent)

Važno je da znate pozadinu pretraživanja za određenu ključnu riječ. Zašto netko pretražuje taj pojam?

Kada razmislite o tome i shvatite, bit će vam lakše napisati članak.

Trebate se koncentrirati na temu u cjelini, a ne samo na određene ključne fraze koje ste istražili.

Da ponovim – ključne fraze koristite u početku članka, a kasnije pišite prirodno kako bi što bolje obradili TEMU U CJELINI.

Koristite Heading (2,3,4) u tekstu

U svom tekstu važno je da podijelite sadržaj u cjeline. Naslove cjelina pišite u Headingu, koji ima veći font i lagano je podebljan. 

Također, Google i druge tražilice provjeravaju ovo u svom algoritmu jer kvalitetno podijeljen članak na cjeline pomaže u lakšem shvaćanju sadržaja. 

Također, u Heading naslovima, koristite ključnu riječ ili slične fraze kada to prirodno odgovara sadržaju.

Na primjer, u ovom tekstu, koristim naslove Heading 3.

Koristite linkove na vašu i druge stranice

Korištenje linkova (Hyperlink) na relevantne web stranice će pomoći u SEO kvaliteti sadržaja. Možete stavljati linkove na svoju ili neke druge web stranice. 

Linkove koje vode na drugi članak vašeg bloga nazivamo Internal Linkig, a linkove koje vode na drugu web stranicu nazivamo External Linking. Poželjno je da imate oba dvije kategorije u svom tekstu.

Pokušajte ne stavljati samo URL, već na određeni tekst, umetnite URL. To se naziva Anchor Text. 

U sadržaj dodajte slike sa ALT tekstom

Kako bi Vaš sadržaj bio još bolji za SEO, a i za čitatelje, dobro je da imate nekoliko slika koje pomažu u boljem shvaćanju teksta. 

Primjer ste mogli vidjeti gore kada sam postavio sliku za uređivanje meta title & meta description. 

Za sliku koristite ALT tekst, koji označavaju što ta slika predstavlja, ukoliko je moguće, idealno je da imate ključnu riječ u tim tagovima.

Također, u naslov slike isto pokušajte ubaciti ključnu riječ (keyword).

Pišite kraće odlomke

Pokušajte razdijeliti tekst sa odlomcima kako bi bio lakše čitljiv i razumljiv. Nitko ne voli čitati ogroman tekst, koji više liči na knjigu nego na blog. 

Napišite nekoliko rečenica, ne duže od 4-5 redova, i onda prijeđite u novi odlomak.

Ne pišite previše formalno

Ukoliko se ne radi o nekom važnom zdravstvenom savjetu ili znanstvenom članku, pokušajte ne pisati formalno te pronaći nekakav prijateljski odnos sa posjetiteljima vašeg bloga.

Na taj način ćete steći povjerenje posjetitelja, a i tekst će biti lakše čitljiv ukoliko ne koristite samo stručne izraze. Preporuka Google-a je da svaki tekst treba biti razumljiv djetetu od 14 godina, stoga, to imajte na umu.

Težite tekstu sa više od 1000 riječi

Kako bi dobili što bolje rezultate pretraživanja na internetskim tražilicama, važno je da ciljate na malo duži tekst. Naravno, ukoliko to ima smisla.

Prema određenim istraživanjima, najbolje rangirani na tražilicama su članci sa oko 1800 riječi.

Važno je da dobro razradite temu i odgovorite na sva važna pitanja koja posjetitelj treba znati o određenoj temi. 

Kada pišete članak, stavite se u poziciju čitatelja koji ne zna ništa i treba mu sve objasniti. Odgovorite na sva pitanja, implementirajte savjete koje sam vam dao i, ČESTITAM, kvalitetno ste napisali SEO članak.

Bonus: Koristite SEO Dodatke

Kao što sam već ranije spomenuo u tekstu, bilo bi dobro da koristite određene dodatke (plugin) za WordPress koji će vam olakšati pisanje SEO članka. 

Uz pomoć tih dodataka, bit će vam lakše shvatiti kako napisati SEO članak. Pogledajte primjer Yoast SEO Plugina ispod.

yoast seo wordpress dodatak

Crvena i narančasta boja označavaju dijelove koje trebate poboljšati, a zelena znači da ste napravili kvalitetnu SEO optimizaciju članka. 

Kao što možete vidjeti, za ovaj članak imam puno zelenih polja, i smatram da je to dobro, iako ima jednu crvenu i jednu narančastu natuknicu. 

Broj riječi je 1168, ali to je bilo do trenutka ovog Screenshota, taj broj će se povećati.

Tko je drugi čovjek koji je otišao u svemir?

Odgovor na ovo pitanje vjerojatno ne znate. No, ni ne tražim to od Vas. Ono što Vam želim pokazati je to da se samo prvi pamte, i samo prvi imaju najviše rezultata. 

Zbog toga trebate uvijek težiti ka što boljem pisanju SEO članaka, kako bi došli na prvu stranicu na Google pretraživanju, jer tu imate najveće šanse za dobiti organske klikove iz pretraživanja.

Već na drugoj stranici, te šanse se jako smanjuju, te nemate toliko prilike za uspjeh.

Zbog toga, moj savjet vam je da što bolje naučite kako napisati SEO članak, prvih par puta bit će malo teže, ali nakon 5-6 članaka, bez problema ćete implementirati sve ove SEO savjete u sve svoje članke.

Čisto radi primjera, kada sam tek počeo, nisam niti znao što je SEO, a sada sam napisao ovaj članak skroz iz glave, samo sam sjeo za računalo i napisao. Nije bilo potrebe da istražujem po internetu jer sam napisao puno članaka i sada je lagano.

Naravno, uvijek se ima nešto novo za naučiti, pa stalno pratim razne Youtube kanale, blogove i slično, isto preporučam i Vama. 

Sve što se tiče Online Zarade, pratite ovaj blog gdje uvijek dajem kvalitetne informacije koje su lako razumljive na našem jeziku.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno me kontaktirajte bilo kroz komentare ovdje, na email: petar@online-zarada.com, ili na FB Stranici Online Zarada.

Uvijek ću rado odgovoriti na sve upite, jer to i jest cilj ovog bloga, da pomognem ljudima da zarade na internetu.

Kakva su Vaša iskustva sa pisanjem SEO članaka?

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)