Nakon odabira niše (niche) i domene, slijedi možda i najvažnija stvar. A to je kako odabrati ključne riječi za vaš blog, tj. za vaše članke. Ključne riječi (eng. keywords) su one riječi i fraze koje i sami svakodnevno koristite bezbroj puta prilikom pretraživanja na internetu.

Npr. “YouTube” može biti ključna riječ, kao i “Online Zarada”. Sve ono što korisnici tipkaju u tražilicu nazivamo ključne riječi.

Kako Odabrati Ključne Riječi

Da bi mogli napisati kvalitetan SEO optimiziran članak na svom blogu, najprije morate detaljno istražiti ključne riječi koje bi mogli koristiti. 

Za istraživanje koristimo razne alate koje nazivamo “Keyword Research Tool” ili na hrvatskom, alati za pretraživanje ključnih riječi. 

Prilikom istraživanja ključnih riječi, pažnju trebate obratiti na sljedeće stvari:

  • Koju ključnu riječ koristiti za određenu temu
  • Koliki je broj pretraživanja te riječi
  • Koliki je očekivani broj klikova na vašu stranicu
  • Kolika je konkurencija za tu ključnu riječ
  • Koliko je teško rangirati se

Sve navedene stvari na koje trebate obratiti veliku pozornost opisat ću ispod.

Koji alat za pretraživanje ključnih riječi koristiti?

Ovdje postoji bezbroj raznih alata, besplatnih i plaćenih. Ja osobno koristim Jaaxy Research Tool, koji imam u sklopu Wealthy Affiliate-a. Probao sam i razne druge, ali ovaj mi nekako najviše odgovara, jednostavan je za uporabu, i mogu si spremati liste ključnih riječi što mi puno pomaže u pisanju članaka.

Od drugih alata izdvojio bih ovaj (BESPLATAN):

Korištenje alata za pretraživanje ključnih riječi je vrlo jednostavno i shvatit ćete čim pristupite tome, a kako bi znali koja oznaka što znači, dolje ćemo opisati sve uz primjer pretrage na Jaaxy-u.

Koju ključnu riječ koristiti?

Ovdje ću ukratko, jer ju praktički ne možemo sa sigurnošću odabrati dok ne utvrdimo i ostale faktore, no osnovno morate znati.

U idealnom svijetu, bez konkurencije, trebate odabrati ključnu riječ koja je najbliža temi vašeg članka. 

Na primjer, ako pišete članak vezan o zaradi na YouTube-u, bilo bi dobro da uzmete ključnu riječ “zarada na YouTube”.

Kada utvrdimo i ostale faktore, onda ćemo vidjeti da li je ta ključna riječ dobra za naš blog ili ćemo tražiti sličnu.

S obzirom da ću ključne riječi istraživati na engleskom, a vjerujem i većina vas, u primjerima ću od sada govoriti “Earn money on YouTube”. 

Mjesečni broj pretraživanja

Za svaku ključnu riječ postoji procijenjeni mjesečni broj pretraživanja. Da vidimo kako to izgleda za frazu “earn money on youtube”.

mjesečni broj pretraživanja za ključnu riječ

Kao što možemo vidjeti, u prosijeku (Avg), 4063 ljudi traži točno ovaj pojam. Ovo je odličan broj pretraživanja, no idemo pogledati i druge faktore.

Idealno je da fraza ima što više mjesečnih pretraživanja, no ne morate se striktno hvatati za tu stavku jer će u vašem članku biti bezbroj ključnih riječi uz tu glavnu za koju se odlučite.

Očekivani broj klikova na stranicu

Očekivani broj klikova odnosi se na mogućnost dobivenih klikova na vašu stranicu ukoliko budete na 1. poziciji na Google pretraživanju. Za to gledamo u polje “Traffic“. 

očekivani broj klikova za ključnu riječ

Kao što možete vidjeti, procijenjen promet tj. broj klikova na vašu stranicu je 691 mjesečno, ukoliko se nađete na poziciji 1 u pretraživanju.

Konkurencija za ključnu riječ

Ovo je najvažnija stavka na koju trebate obratiti pozornost. Internet je ogroman, i gotovo za svaku ključnu riječ postoji velika konkurencija. Velika konkurencija znači da ćete se teže rangirati na Google i druge tražilice za određeni keyword.

Konkurenciju gledamo u polju “QSR“, koje označava broj stranica koje se natječu za tu ključnu riječ. Da vidimo situaciju u primjeru:

provjera konkurencije za ključne riječi

U stupcu QSR možemo vidjeti da se 129 stranica (blogova) natječe za ovu ključnu riječ. Ovaj rezultat je dobar i nije loš, no treba istražiti još neke stvari.

Idealno, kada imate novi blog, trebali bi se natjecati za ključne riječi koje imaju manji QSR od 70. 

Čisto za primjer, fraza “Make money on youtube”, koja je samo malo drugačija od naše, ima QSR 213. Sada možete zamisliti kolika razlika može biti u samo jednoj riječi.

Koliko je teško rangirati se za ključnu riječ

Da bi ovo provjerili, možemo gledati u dva stupca. u “KQI” (Keyword Quality Indicator) i “SEO” koji označava koliko se teško rangirati za tu riječ.

KQI može biti zelen, žut i crven. Zeleno označava odlično, žuto dobro, a crveno loše.

SEO je ljestvica od 1-100. Što je veći broj, lakše se rangirati za određenu riječ. Pa da vidimo rezultate za našu ključnu riječ.

koliko se teško rangirati za ključnu riječ

Rezultati za ovu ključnu riječ su odlični. KQI je zelen, a SEO je 90 od 100. 

wealthy affiliate online zarada
MOJA PREPORUKA ZA ONLINE ZARADU

Ne zaboravite na Google!

Istraživanje ključnih riječi bez uporabe Google-a je besmisleno. Iako su alati za pretraživanje ključnih riječi danas vrlo precizni i moderni, trebamo sami provjeriti koje se to stranice natječu za određenu ključnu riječ.

Upišite u Google i provjerite. Za prvih nekoliko stranica trebali bi provjeriti PAGE AUTHORITY (PA) i DOMAIN AUTHORITY (DA). Što je PA i DA prikazanih manji (od 1-100), veća je šansa da se Vi rangirate za tu riječ.

PA i DA za određene stranice možete provjeriti OVDJE.

Da vidimo kako to izgleda za naš primjer. Prva stranica koja je izašla na Google pretraživanju je Creatoracademy.youtube.com. Ona je u vlasništvu YouTube-a i ima sljedeći PA i DA za taj članak.

DA je 100, a PA rezultat je 75. Iskreno, ovu je praktički nemoguće nadmašiti na Google pretraživanju. Ispod ove stranice, pojavile su se još neke druge koje također imaju veliki rezultat za Page i Domain Authority. 

Nadam se da sada shvaćate zašto ne trebate istraživati ključnu riječ samo na alatima za pretraživanje. Uvijek treba detaljno provjeriti i na Google, osim ako imate stariju web stranicu sa puno sadržaja koja također ima velik DA i PA.

Vratimo se na Jaaxy.

Sada kada smo vidjeli da ova ključna riječ i nije baš najbolja, vratimo se na Jaaxy, gdje uz onu ključnu riječ koju tražimo, dobijemo i primjere drugih.

Ima ih još, no uslikao sam samo ovaj dio ekrana jer mi se treća ključna riječ činila zanimljivom (how to earn money on youtube without adsense). Iako ima mali broj mjesečnih pretraživanja, svi ostali rezultati su i više neko dobri. 

Da se razumijemo, mali broj mjesečnih pretraživanja ne znači da postoji šansa da ih dobijete samo toliko, vaš članak će se na kraju rangirati za puno više ključnih riječi od samo jedne, zato se ne trebate previše brinuti.

Naročito ako imate novi blog, s vremenom kada blog dobije više povjerenja od internetskih tražilica, moći ćete se natjecati i za “veće” ključne riječi, tj. sa većom konkurencijom.

Na google pretraživanju za ovaj pojam, na 1. poziciji je izašlja sljedeća stranica:

Ova stranica ima DA 27, a PA 32. Sada vidite da je ova riječ ipak puno bolja za rangirati se. 

Osobno, ja bih radio članak sa tom ključnom riječi. Iz svega navedenog, kao pobjednik, izašla je ključna riječ “how to earn money on youtube without adsense“. 

VAŽNO: za primjer sam koristio englesku frazu za online zaradu, koja inače ima jako veliku konkurenciju da bih vam detaljnije pokazao što sve trebate napraviti, no, ukoliko imate neku specifičnu nišu, npr. noževi za lov (hunting knives), konkurencija će biti puno manja i biti će lakše odabrati ključnu riječ. 

Zaključak

Nadam se da ste shvatili bit ovog teksta i da sada znate kako odabrati ključne riječi za vaš blog, tj. članak. Možda se čini malo previše informacija, no kada to napravite dva-tri puta, ključnu riječ ćete provjeriti za 5 minuta.

Ovo je veoma bitno za svaki blog koji je nov, morate obratiti pažnju i pisati članke za koje se imate prilike rangirati na tražilicama, a kasnije kada steknete povjerenje Google-a, možete se rangirati i za konkurentnije ključne riječi.

Volio bih čuti Vaša iskustva sa istraživanjem ključnih riječi, pa ih slobodno ostavite dolje u komentarima.

Također, ako Vam bilo što nije jasno ili imate drugih pitanja, slobodno me kontaktirajte na petar@online-zarada.com ili na Facebook stranici Online Zarada.

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)