Kako Zaraditi Online Kao Grafički Dizajner: 4 Najbolja Načina

kako zaraditi na internetu kao grafički dizajner

Grafički dizajn je danas jako tražen posao, te se dobro plaća. Danas sam vam odlučio pokazati 4 načina kako možete zaraditi online kao grafički dizajner.

Čak i ako ste srednjoškolac ili student, a razumijete se u grafički dizajn, bilo bi super da što prije krenete sa zaradom. Ne samo da ćete zaraditi novac, već ćete steći dodatno znanje i iskustvo.

Kao grafički dizajner, na internetu možete zaraditi kroz:

 • Blogging
 • Freelancing
 • Prodaju vlastitih dizajna (slika, fontova, predložaka, dizajna za majice)
 • YouTube

Ovo su četiri po meni najbolja načina da ostvarite online zaradu kao grafički dizajner. Naravno, postoji još bezbroj drugih, ali mislim da su ili pre kompetitivni, ili jednostavno nisu prikladni za područje Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, te drugih država u okolici.

Pročitajte cijeli tekst, gdje ću detaljno objasniti svaki način zarade, te koje sve metode možete koristiti kako bi zaradili.

Veliki plus je to što možete iskoristiti sva ova 4 načina zarade u isto vrijeme, te si tako povećati šansu za profit, te na kraju krajeva i uspjeh u svijetu online zarade.

Naravno, unutar grafičkog dizajna postoji puno podgrupa za koje se možete specijalizirati, pa tako i ova 4 načina zarade trebate uskladiti sa svojim znanjem i vještinama.

1. Pokrenite Blog o Grafičkom Dizajnu

na koje nacine zaraditi, zarada sa blogom

Ako ste ikada bili na mom sajtu, sigurno znate da je moja broj 1 preporuka za zaradu na internetu blog. Blog možete pokreniti o doslovno bilo čemu, pa tako i o grafičkom dizajnu.

Velika prednost pokretanja bloga je ta što ćete imati svoj posjed na internetu, moći ćete se promovirati dodatno kroz vlastiti blog, mogućnosti za zaradu su vam neograničene, te naravno, kroz blog možete ostvariti pasivnu zaradu.

<< Pokrenite Svoj Blog Već Danas I Počnite Zarađivati Na Internetu >>

O Čemu Pisati Na Blogu?

S obzriom da ste grafički dizajner, trebate razmisliti za koje ste polje najbolje specijalizirani. To može biti znanje u Photoshopu, Illustratoru, Corel Drawu i drugim programima.

Također, svoje znanje i vještine opet možete razgranati u: pravljenje fontova, pravljenje logoa, posjetnica dizajn odjeće, pravljenje raznih predložaka, dizajniranje izgleda web stranica, i mnoštvo drugih raznih poslova.

O vama ovisi o čemu bi mogli pisati. Mislim da je grafički dizajn toliko razgranat, da uvijek postoji tema o kojoj možete pisati i s kojom možete lijepo zaraditi.

Uglavnom, na svom blogu bi trebali dijeliti savjete u vezi grafičkog dizajna. Mislim da je najbolje da dijelite savjete početnicima, te im pomažete i savršavanju određenog područja grafičkog dizajna.

Važno je da odaberete neku temu, tj. nišu bloga koja nije preširoka, a za koju opet postoji dosta interesa publike.

Bit svakog bloga je da pomognete ljudima u rješavanju njihovog “problema”. Ispod ćemo o načinima zarade 🙂

Povezano: 2 Najbolja Treninga Za Zaradu Na Internetu Sa Blogom

Kako Pokrenuti Blog?

Za pokrenuti blog doslovno vam ne treba nikakvo znanje. S obzirom da ste grafički dizajner, vjerujem da se jako dobro razumijete u računala, tako da će vam sve ovo izgledati ultra lagano.

Ako želite pokrenuti vlastiti blog i na taj način zarađivati, moja preporuka je da se registrate na Wealthy Affiliate – platformu gdje ćete dobiti trening, web hosting, domenu, e-mail i sve drugo potrebno za vođenje uspješnog bloga. Registracija je potpuno besplatna, a možete pokrenuti i 1 besplatni blog.

Sve što vam treba je računalo, pristup internetu, znanje Engleskog jezika, te dobra volja za rad i trud.

Povezani članci:

Kako Zaraditi Na Blogu Kao Grafički Dizajner?

Vjerojatno se pitate na koje to načine možete zaraditi na svom blogu o grafičkom dizajnu. Moram vas ugodno iznenaditi, grafički dizajn je jedna od tema gdje možete zaraditi hrpu novca.

Na svom blogu, možete zaraditi na sljedeće načine:

 • Affiliate Marketing – na ovaj način svakako možete zaraditi velike novce, a možete promovirati razne proizvode, programe i opremu potrebnu za grafički dizajn, te na taj način ostvariti provizije.
 • Prodavati vlastiti tečaj ili PDF knjigu – možete napraviti tečaj o nekom području u grafičkom dizajnu te ga onda prodavati posjetiteljima svog bloga
 • Prikazivanje reklama – i sami znate da su programi i oprema za grafički dizajn često skupi. To znači da će vaša publika vjerojatno biti zainteresirana za kupnju takvih proizvoda. Ono što je super je to da se možete pridružiti na Google AdSense ili druge oglašivačke mreže te zarađivati kroz prikazivanje reklama na blogu. Zarada od prikazivanja će sigurno biti velika jer su posjetitelji ciljana publika za puno proizvoda.

2. Postanite Freelancer

Freelancing je najčešća metoda zarade grafičkih dizajnera. Postoje mnogi razni sajtovi gdje možete zarađivati. Ipak, stavio sam freelancing na 2. poziciju jer je to uvijek aktivna metoda zarade – svaku lipu ćete morati zaraditi kroz aktivan rad.

Mnogi grafički dizajneri žive samo od freelancinga. Jednom kada se uputite u svijet freelancinga te steknete dobar portofolio, zarada će vam se samo povećavati (naravno ukoliko radite).

Kao Freelancer, možete prodavati doslovno bilo koju uslugu vezanu uz grafički dizajn. Potražnja je sigurno velika jer vam je cijeli svijet na dlanu.

Najveća prednost ovakvog načina zarade je to da niste vezani za svoj grad ili državu. Tržište vam je cijeli svijet, te će o vama i kvaliteti vašeg rada ovisiti i vašazarada.

Mana ovakvog načina zarade je svakako konkurencija. Postoje mnogi grafički dizajneri iz siromašnijih država koji će raditi za male novce. Ipak, ti grafički dizajneri u pravilu nisu toliko stručni, te će ljudi rađe platiti malo više a da dobiju kvalitetan dizajn.

Gdje Raditi Kao Freelancer?

Platforma za freelancere je bezbroj, no po meni trebate se bazirati samo na dvije stranice: Fiverr i Upwork

1. Fiverr Platforma

zarada na fiverru registracija

Fiverr je najpoznatija platforma za freelancing na svijetu. Imaju ogroman broj korisnika (kako freelancera tako i kupaca), te tamo možete ponuditi svoje usluge grafičkog dizajna.

Fiverr funkcionira tako da se registrirate, te napravite svoje Gigove (poslove), postavite cijene paketa i čekate da vas netko odabere za neki posao.

Kao grafički dizajner, na Fiverru možete očekivati zaradu od nekoliko dolara, pa do nekoliko tisuća dolara mjesečno.

Ovisi o vrsti posla koju obavljate, te o broju poslova, tj. gigova koje dobijete mjesečno.

U početku ne trebate očekivati nekakvu zaradu, i trebate raditi ispod cijene dok ne skupite pozitivne ocjene. Kada skupite pozitivne ocjene, tada usporedno trebate polako dizati i cijenu kako bi si povećali profit.

POVEZANO: Zarada na Fiverru – Vodič i Moje Iskustvo

2. UpWork

Upwork je također veoma popularna platforma za freelancere. No, Upwork funkcionira na obrnut način od Fiverra.

Na Fiverru ponudite svoje usluge i čekate da ih netko odabere. Na Upworku pak, kupci postave posao, te se vi prijavite na njega i ponudite svoju cijenu. Ako vas odabere, tada odrađujete posao i budete plaćeni.

Dvije su vrste poslova na Upworku:

 • Poslovi Sa Fiksnom Cijenom Projekta
 • Poslovi Plaćeni Po Satu

Za poslove sa fiksnom cijenom projekta, treba odraditi neki posao koji uglavnom traje dugo. Prijavite se tako da postavite bid (aukcija), na taj posao i stavite svoju cijenu.

Poslovi plaćeni po satu su uglavnom duži, i tada u aukciji postavljate svoju cijenu sata rada.

I na Upworku u početku trebate kreniti sa manjim cijenama, te kada ostvarite dobar portofolio i ocjene, kupci će rado odabrati vašu ponudu unatoč tomu što je malo skuplja od drugih.

Koliko Zarađuju Freelanceri?

Freelanceri koji se bave grafičkim dizajnom uglavnom zarađuju lijepe novce. Naravno, odgovor je individualan i ovisi o vašem znanju i vještinama. No, statistika govori svoje.

Prema Glasdoor istraživanju, grafički dizajneri koji rade kao freelanceri u SAD-u u prosjeku zarade oko $58,614 u godinu dana.

Također, prosječna cijena rada za grafičkog dizajnera na Upworku je $22.

Iako mi nismo u SAD-u, to vas ne sprječava da i vi postignete toliku zaradu, jer prisjetite se, tržište je globalno i najviše se cijeni vaše znanje i vještine u grafičkom dizajnu.

3. Prodavajte Vlastite Dizajne

Prodaja vlastitih dizajna je jedna odlična metoda pasivne zarade grafičkih dizajnera.

Možete prodavati razne vrste dizajna kao što su:

 • Dizajni za majice, naljepnice, čaše i druge predmete
 • Vlastite fontove, naljepnice, ikone, itd.
 • Predloške za e-knjige, posjetnice, brošure, itd.
 • i još mnogo toga…

Zaradite Na Ovim Stranicama

Ove dvije stranice vam preporučujem da zaradite od prodaje vlastitih dizajna.

1. RedBubble – Dizajni za majice, naljepnice, čaše, itd.

redbubble prodaja dizajna

Redbubble je jedna od najpoznatijih platformi gdje grafički dizajneri prodavaju svoje radove.

Postoji minimalno 20 proizvoda za koje možete prodavati svoje dizajne.

Sve što trebate napraviti je napraviti dizajn, postaviti ga na redbubble, odabrati proizvode koje želite prodavati s tim dizajnom – i to je to.

Redbubble: Zaradite Novac Prodajom Dizajna (Moje Iskustvo) – pročitajte moj članak i naučite kako da zaradite sa Redbubble-om.

2. Creative Market

Creative Market je svakako najšira platforma za prodaju vlastitih dizajna. Smatram da je ovo ultimativna platforma za jednog grafičkog dizajna.

Na Creative Marketu možete prodavati gotovo sve vrste grafičkog dizajna:

 • Ikone, Ilustracije, Uzorke, Teksture
 • Fontove
 • Predloške za: društvene mreže, brošure, prezentacije, poslovne kartice, vizitke, i drugo
 • Dodatke za Photoshop, Illustrator i Lightroom
 • Vlastite radove – fotografije, slike
 • Teme za web stranice
 • 3D dizajne

Vidite koliko raznih vrsta svojih dizajna možete prodavati na ovoj stranici. Mislimd a nema potrebe da uopće tražite dalje od ovoga.

Ipak, trebate biti svjesni da je na ovakvim stranicama konkurencija također velika i da je teško postići puno prodaja.

Kreirajte Puno Radova

Na Redbubble i Creative Marketu, kao i na drugim sličnim platformama vrijedi zlatno pravili: VIŠE DIZAJNA = VEĆA ZARADA.

Ponekad je jako teško prodati dizajn, pa čak i ako je najbolji. Zbog toga se trebate bazirati na to da postavite puno dizajna, jedan od njih će sigurno postati popularan i prodavat će se kao lud.

Da se razumijemo, kada kažem više dizajna, ne mislim više loših dizajna. Mislim na to da se stvarno zadate i napravite šo je više moguće jako kvalitetnih dizajna, koji će onda imati dobar potencijal zarade.

4. Pokrenite YouTube Kanal

oprema za youtube kanal, snimanje videa

Pokretanje YouTube kanala može biti jako profitabilno za grafičke dizajnere. Samo za primjer, pogledajte kanal PiXimperfect koji se bazira na tutorijalima za rad u Adobe Photoshopu, i ponekad drugim sličnim programima.

Preko 2 milijuna pratitelja, siguran sam da zarađuje barem 5 tisuća eura mjesečno. A sve što radi je snima videe i dijeli besplatne savjete za početnike u Photoshopu.

Samo odaberite svoju nišu, tj. temu sadržaja, te kreirajte sadržaj koji će pomagati gledateljima. Možete praviti sadržaj o doslovno svemu, no mislim da najbolje prolaze tutorijali za programe koji se koriste u grafičkom dizajnu.

Iako pokretanje YouTube kanal azahtijeva malo veća početna ulaganja radi opreme, te će vam snimanje sadržaja i obrada videozapisa uzeti dosta vremena, ovakav način zarade ima odličan potencijal.

Povezano: Oprema Koju Trebate Za Pokrenuti YouTube Kanal: Detaljan Vodič

Na Koje Načine Zarađujem Na YouTube?

Na YouTube postoji nekoliko glavnih načina za zaradu:

 • Affiliate Marketing kao i kod blogginga
 • YouTube Partner Program – (prikazivanje reklama)
 • Sponzorstva

Kroz svoje sadržaj možete preporučivati raznu opremu i programe, kao i svoje dizajne (predloške, fontove, ikone, itd.).

YouTube Partner Program će vam svakako biti glavni izvor zarade na YouTube-u, a zarađivat ćete tako što ćete dobivati proviziju od prikazanih reklama na vašim videima. Ako vam kanal bude na Engleskom jeziku, bez problema ćete dobiti oko $5-10 na tisuću pregleda.

Sponzorstva su jako česta na YouTubeu. Netko će vam rado pokloniti neki program, računalo ili dio opreme kako bi ga malo ispromovirali kroz svoj sadržaj. Na primjer, netko napravi novi program za obradu fotografija, vrlo rado će vam platiti nekoliko stotina dolara da napravite jedan video o tom programu.

Povezano: Kako Zaraditi Na YouTube-u

zarada na internetu, blogging, affiliate marketing

Nekoliko Riječi Za Kraj

Mislim da je grafički dizajn odličan za zaradu na internetu kroz ove 4 metode zarade. Bilo bi šteta da svoje znanje i vještine ne iskoristite do maksimuma, naročito ako negdje radite za plaću i dobro bi vam došao dodatni prihod.

Zaraditi online od grafičkog dizajna se može jako puno, te ukoliko imate znanja i budete uporni, ne sumnjam da ćete i uspjeti.

Kao što sam već rekao, moja preporuka vam je da probate iskoristiti sva ova 4. načina zarade kako bi si povećali potencijal zarade.

Svakako, moja preporuka je uvijek pokretanje bloga jer mislim da je to općenito najbolja metoda zarade na internetu, nevezano čime se bavite u životu.

Kakva su vaša iskustva kao grafičkog dizajnera? Jeste li već nešto zaraditli na internetu pored svog običnog posla? Ostavite vaš odgovor dolje u komentarima.

Ako vam se sviđa članak, podijelite ga s rodbinom i prijateljima 🙂

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)