Kako Zaraditi Sa Blogom – NAJBOLJI NAČIN

blog zarada, bloger, kaok postati bloger

Želite postati bloger i zarađivati na internetu sa svojim blogom? Iz mog iskustva, blog je najbolja metoda zarade na internetu, te sam vam odlučio pokazati kako da zaradite sa blogom – na najbolji način.

Provest ću vas kroz određene korake koje trebate napraviti kako bi imali uspješan wordpress blog i kako bi taj blog zarađivao novac za vas.

Molim vas da detaljno pročitate ovaj članak, bez preskakanja. Sve ovo govorim iz iskustva i želim vam obratiti pozornost na sve stvari koje mogu utjecati na zaradu sa blogom. Članak je malo duži, ali detaljno ću opisati korake kako bi bilo što manje nedoumica.

Zašto spominjem WordPress Blog?

Postoje i druge platforme za blogging, ali po meni je WordPress blog najbolja i najcjelokupnija platforma za blogging.

Ako vam bilo što nije jasno, obavezno mi se javite na KONTAKT. Pomoći ću vam sa bilo kakvim pitanjem.

Da više ne dužim, idemo krenuti sa praktičnim savjetima i preporukama kako bi i vi vodili uspješan blog i zarađivali na internetu.

1. Nađite Kvalitetan Trening

Tajna uspjeha za zaradu sa blogom je kvalitetan trening. Kada pratite kvalitetan trening, naučit ćete sve one sitnice koje bi inače propustili.

Važno je da taj trening bude korak po korak, kako se ne bi izgubili u moru novih stvari koje su za vas još nepoznanica.

Po meni, najbolji trening za zaradu sa blogom je Wealthy Affiliate. Tamo sam i sam član, te svakog od vas pozivam da se pridružite ovoj stranici koja je meni puno pomogla, a može i vama.

Osobno ću vas čekati tamo i bit ću vam dostupan za sve što zatrebate.

I sam sam mislio kako mogu sve naučiti sa YouTube-a i drugih sličnih strnaica, no nažalost to je teško.

Evo i ja se trudim na svom blogu pokazati vam što više korisnih stvari, ali jednostavno je teško sve svrstati u nekakav trening korak po korak. Zbog toga uvijek preporučam trening, prije nego uopće krenete.

Wealthy Affiliate ima sve to i puno više od toga, pa vjerujem da će vam biti od koristi, naročito ako ste početnik i želite zaraditi na internetu što prije i na što bolji način.

Registrirajte se na Wealthy Affiliate – Najbolji Trening Za Zaradu Na Internetu

Ako napravite grešku na svom blogu, nije ju problem ispraviti. No, ako od početka sve radite krivo, kasnije je to teško ispraviti i napraviti kvalitetan blog. Zbog toga je važno da imate kvalitetan trening koji ćete pratiti i uz kojeg ćete graditi svoj blog, tj. svoj online biznis.

2. Upoznajte Se S Načinima Zarade Sa Blogom

Da bi kasnije bolje znali i razumjeli cijeli proces zarade novca sa vašim blogom, važno je da se prvo upoznate sa načinima zarade na blogu.

Na Wealthy Affiliateu, taj se trening zove Understanding How To Make Money Online (besplatan).

Puno ljudi me pita na koje načine će zaraditi sa blogom.

Načina je bezbroj, ali kao početnik, vi ćete se bazirati na dva osnovna načina:

affiliate marketing objašnjenje
Izvor: Wealthy Affiliate

Sa ova dva osnovna načina zarade sa blogom, možete bez problema zarađivati od $500 – $5000.

Također, ovo je važno kako bi bolje znali odabrati profitabilnu nišu. Prilikom odabira interesa (sljedeći korak) trebate unaprijed znati koje metode zarade sa blogom možete iskoristiti, zbog toga sam rekao da je ovaj korak jako važan.

3. Odaberite Interes (Nišu)

Ako ste se već pridružili na Wealthy Affiliate, sve upute ćete imati tamo jer je trening korak po korak. No, naravno da ću vam i ja ovdje ukratko objasniti.

Interes (niša) je ono o čemu ćete pisati na svom blogu. To može biti bilo što što vas zanima, u čemu imate interesa – hobi, profesija, itd…

Moja preporuka je da za početak krenete sa nečim što vas zanima. U protivnom bi mogli izgubiti zainteresiranost nakon nekog vremena. Kada obrađujete temu koja vas zanima, prirodno ćete htjeti kreirati što više sadržaja na blogu.

Povezano:

Slobodno pročitajte moj članak na linku iznad kako bi točno znali na koje stvari trebate gledati kako bi odabrali profitabilnu nišu.

4. Pokrenite Svoj Prvi Blog

Kada ste se odlučili za određeni interes, tj. nišu bloga, sada trebate pokrenuti svoj wordpress blog u toj niši.

Prije pokretanja bloga trebate razmisliti o nazivu bloga i domeni. Napisao sam članak na ovu temu koji će vam sigurno pomoći: Kako Odabrati Naziv i Domenu Bloga?

Moja preporuka je da naziv, domenu i kreiranje bloga također obavite preko Wealthy Affiliate platforme.

pravljenje web stranice na wealthy affiliate
Pravljenje Web Stranice Na Wealthy Affiliate Platformi

ZAPAMTITE: Wealthy Affiliate Platforma je All-In-One platforma, unutar koje imate sve što vam je potrebno kako bi zaradili sa blogom: trening, web hosting, kupovanje domene, e-mail, razne alate, website builder i drugo.

Ako Još Niste, Registrirajte Se Na Wealthy Affiliate OVDJE.

Ako vam pak ne treba trening i želite blog izvan Wealthy Affiliate-a, moja preporuka je da koristite Bluehost. Pogledajte upute: Kako Napraviti Blog Na BlueHostu? 8 Laganih Koraka

Pokretanje bloga je jako jednostavan proces, te vam ne treba nikako predznanje, naročito ako radite uz trening.

Koraci Za Pokretanje Bloga:

 1. Odaberite Naziv Bloga i Domenu – što sličnije niši koju ste odabrali
 2. Odaberite Hosting – Moja preporuka: Wealthy Affiliate ili Bluehost
 3. Instalirajte WordPress Na Vaš Hosting – ovo se uradi praktički jednim klikom
 4. Instalirajte Temu za Izgled Bloga – Instalirajte neku jednostavnu responzivnu temu koja će dobro izgledati i na mobitelu i na računalu (OceanWP, Astra, Fairy, GeneratePress)
 5. Instalirajte Osnovne Dodatke tj. pluginove – moja preporuka je da ih imate što manje, a ovi su najvažniji: Yoast SEO, Kraken Image Optimizer, Google Analytics, W3 Total Cache
 6. Objavite Blog Na Internetu

<< Pokrenite Svoju Prvu Web Stranicu Već Danas >>

Ovo su osnovni koraci koje trebate napraviti, sve ovo možete napraviti u manje od 10 minuta (provjereno), naročito ako pratite tutorijal sa mog bloga ili uz Wealthy Affiliate trening.

5. Kreirajte Sadržaj Za Blog

Kreiranje sadržaja je najvažniji korak u internet zaradi sa blogom. Ako želite postati uspješan bloger, važno je da se trudite pisati najbolje moguće članke za vaš blog.

Ti članci prije svega trebaju biti:

 • Korisni Za Posjetitelje – pomoći im u rješavanju njihovog problema.
 • SEO Optimizirani – optimizirani za internetske tražilice, lako čitljivi, sa manjim odlomcima.

Uvijek se trebate potruditi napisati što bolji članak, da bude bolji od bilo kojeg drugog članka na internetu – Za to ćete trebati dobro istražiti temu, i ponuditi što više informacija potencijalnim posjetiteljima.

Za dobar početak vašeg bloga, mislim da trebate napisati barem 20 članaka što je prije moguće, kako bi vaši posjetitelji imali što čitati. (ovo bez problema možete napraviti u prvih mjesec dana)

Istražite ključne riječi (teme) za članke

Prije nego se upustite u pisanje članaka, trebate istražiti ključne riječi ili teme u cjelini kako bi vaši članci imali što veću šansu za rankirati se na internetskim tražilicama.

Kada tek krenete, važno je da pišete teme koje nisu dobro obrađene, tj. koje imaju nisku konkurenciju.

To su uglavnom male i specifične teme za točno određeno pitanje. S njima se najlakše rankirati i steći prve posjetitelje.

Nakon nekog vremena, možete se bazirati na teme, tj. ključne riječi sa većom konkurencijom.

– 3 Načina Za Istraživanje Ključnih Riječi (Tema)

Ja osobno koristim ova tri načina kako bih istražio ključne riječi ili teme u cjelini:

 • GOOGLE PRETRAŽIVANJE – U google ukucate pojam o kojem želite pisati, ili nišu vašeg bloga, te pogledate prijedloge koje vam google prikaže.
google pretraživanje, istraživanje ključnih riječi i tema
 • JAAXY KEYWORD RESEARCH TOOL – U Jaaxy keyword research tool upišite pojam koji vas zanima, i za rezultat ćete dobiti broj mjesečnih pretraživanja, broj stranica koje se natječu za tu ključnu riječ, težinu rankiranja, te slične prijedloge. (Jaaxy Keyword Research Tool dobijete u sklopu Wealthy Affiliate Treninga).
istraživanje ključnih riječi, jaaxy keyword research tool
 • ANSWER THE PUBLIC AnswerThePublic je odličan sajt za istraživanje pojmova. Samo ukucate pojam u pretragu (2 riječi su dosta), i on će vam naći bezbroj raznih kombinacija vezanih uz te pojmove. Od pitanja, usporedbi, uputa i slično.
istraživanje novih tema za blog, answer the public

Istražite Konkurenciju Za Nove Teme

Prije nego se upustite u pisanje nekog članka, trebate istražiti konkurenciju za tu temu, tj. te ključne riječi.

Kao što sam već rekao, u početku se trebate bazirati na manje podteme koje nisu dobro zastupljene, te za koje ne postoji velika konkurencija.

Po meni, najbolji način da istražite konkurenciju je taj da upišete željeni pojam u Google tražilicu.

 • Kada vam izađu rezultati pretraživanja, pregledajte članke i vidite da li je tema dobro odrađena.
 • Provjerite Domain Authority od prvih nekoliko rezultata
 • Provjerite koliko riječi imaju članci u Top 5

– Članak možete početi pisati ako:

 • U rezultatima pretraživanja, nijedna stranica nije dovoljno dobro objasnila temu
 • Ako u rezultatima pretraživanja izlaze razni forumu, reddit, quora i slično…
 • Ako je Domain Authority prvih nekoliko stranica manji od 30

Ovo su nekakvi moji savjeti, i ovakav način istraživanja novih tema, tj. ključnih riječi sam koristim.

Budite Detaljni – Pišite Za Početnike

Već sam spomenuo, ali ponovit ću. Kada pišete sadržaj za blog, trebate biti detaljni i pisati svoje članke za totalne početnike u niši (interesu) vašeg bloga.

Zapitajte se kojih bi se sve pitanja početnik mogao zapitati u vezi određene teme, i za sva ta pitanja dajte odgovore unutar vašeg sadržaja.

To je formula za uspjeh na blogu.

Također, ciljajte da vaši članci imaju 1500+ riječi. Dokazano je da se u prosjeku, najbolje rankiraju članci sa oko 1800 riječi.

Da se ne zabunite, ako će tema o kojoj pišete biti savršeno obrađena sa 1100 riječi, nema potrebe da pišete nepotrebne stvari samo kako bi napisali što više riječi.

Isto tako, ako za dobro razraditi određenu temu treba 3000 riječi – napišite ih toliko.

11 Kratkih Savjeta Za Pisanje Kvalitetnih Članaka Koji Će Se Rankirati Na Google:

rankiranje na google, google tražilica,
Izvor: Google.hr
 1. Kroz svoje članke, pomažite ljudima u rješavanju određenih problema (How To članci, članci za preporuku kvalitetnih proizvoda i slično)
 2. Ne pišite previše formalno (pišite prijateljski)
 3. Koristite kraće odlomke (ne kao u eseju u školi, već nakon svake 2-3 rečenice idite u novi odlomak)
 4. Ključnu riječ koristite u prvom odlomku, a kasnije pišite prirodno
 5. Koristite Heading (2,3,4,…) kako bi dobro razradili temu
 6. Pišite lako razumljiv tekst (tekst bi trebala shvatiti djeca od oko 14 godina), osim ako pišete o nekoj znanstvenoj temi i slično
 7. Ciljajte na minimalno 1500 riječi
 8. Koristite slike unutar sadržaja kako bi bolje opisali temu i kako bi razbili tekst
 9. Koristite poveznice na druge članke (na svojoj stranici i na drugima)
 10. Pripazite na gramatičke greške – Ako pišete na Engleskom, moja preporuka je da si instalirate dodatak Grammarly
 11. Prije nego objavite članak, pročitajte ga još jednom i provjerite treba li poboljšati koji dio.

Povezano: Kako Napisati SEO Članak?

6. Monetizirajte Svoj Blog

blogging zarada, zarada sa blogom, internet zarada

Kada imate barem 20 napisanih članaka, i počeli ste dobijati posjetitelje na dnevnoj bazi, tek tada trebate razmisliti o načinima monetizacije bloga (onoga s čime ćete zarađivati).

Kao što sam već rekao, kao početnici, trebate se bazirati na dva načina zarade s blogom: affiliate marketing i prikazivanje reklama.

Affiliate Marketing

Affiliate marketing je kada preporučujete nečije tuđe proizvode, a zauzvrat dobijate proviziju ukoliko netko kupi proizvod koji ste vi preporučili.

Provizije na affiliate programima se kreću od 1%-15% za fizičke proizvode, te do 90% za digitalne proizvode.

Povezano: Kako Monetizirati Blog Kroz Affiliate Marketing?

Za svaki proizvod dobijete svoj affiliate link, te kada netko klikne na njega i ostvari kupnju tog proizvoda – zaradili ste novac.

Po meni, affiliate marketing je najbolja metoda zarade na internetu, jer samo promovirate proizvode. Nemate ništa sa prodajom proizvoda, dostavom, povratom robe i slično.

Ovisno o temi vašeg bloga, trebate vidjeti koje proizvode ili usluge možete promovirati, te se pridružiti takvim affiliate programima.

Po meni, ovo su najbolji affiliate programi u kojima možete pronaći proizvode i usluge za gotovo svaku nišu:

O ovim programima, pročitajte detaljnije ovdje: TOP 5: Najbolji Affiliate Programi

Naravno, postoji bezbroj drugih affiliate programa, te iste uvijek možete pretražiti na Googleu. Samo upišete nišu vašeg bloga i dodate affiliate program na kraj (npr. “Bodybuilding Affiliate Programs”). Tamo pronađete program koji vas zanima, pridružite mu se te počnete promovirati proizvode unutar svog bloga.

VAŽNO: Uvijek promovirajte proizvode za koje stvarno mislite da će nekome pomoći, ne promovirajte ih samo radi velikih provizija i velike cijene.

Gdje Promovirati Affiliate Proizvode?

Affiliate proizvode promovirate na dva glavna načina:

 • Unutar sadržaja članaka
 • U Side Baru vaše web stranice

Kada želite promovirati određeni proizvod unutar članka, tamo gdje to najbolje odgovara, postavite sliku ili link do tog affiliate proizvoda.

Na primjer, pišete članak o brdskim biciklima, te ste u affiliate programu pronašli jedan odličan bicikl koji bi svakome preporučili. Unutar teksta postavite sliku ili link do tog bicikla i napišete nešto tipa “Pogledajte Moju Preporuku Za Najbolji Brdski Bicikl”.

Za promociju affiliate proizvoda i usluga u Side Baru, najbolje je koristiti slike, na koje ćete onda staviti poveznicu (svoj affiliate link) do tog proizvoda.

Prikazivanje Reklama

Druga metoda zarade koju vam preporučam kao početnicima je prikazivanje reklama na vašem blogu.

Ova metoda je odličan način zarade za blog u bilo kojoj niši, a najbolje je to što ništa ne morate promovirati, već se samo pridružiti određenim mrežama.

Zarađujete tako da oni prikažu reklame unutar sadržaja na vašem blogu, te kada netko klikne na oglas, vi ostvarite određeni iznos. Prosječna zarada se uvijek gleda na 1000 pregleda stranice.

Povezano: Kako Zaraditi Prikazivanjem Reklama Na Blogu

Sa blogom na engleskom jeziku, bez problema možete očekivati zaradu od $5-$15 na svakih tisuću pregleda stranice.

Najpoznatija Ad Network platforma je Google AdSense, s kojom svakako trebate krenuti u početku. No, ova mreža najmanje i plaća.

Postoje i druge odlične mreže koje plaćaju više nego Google, ali imaju strožije uvjete pridruživanja. Takve mreže su: Ezoic Ads, AdThrive, Mediavine, itd.

7. Nastavite Kreirati Novi Sadržaj

Nemojte stati na 20 članaka, to je samo za početak bloga. novih članaka nikada dosta.

Što više članaka imate, više posjetitelja ćete privući na svoj blog. Iz vlastitog iskustva, veći broj posjetitelja počnete dobivati tek nakon što objavite oko 50-60 članaka (u što kraćem vremenskom periodu).

Povezano: Povećajte Broj Posjetitelja Na Vašem Blogu Uz Ovih 13 Savjeta

Moj savjet je da tjedno pišete 2 članka. To je sasvim dosta za Google da mu pokažete kako ste aktivan blog, a ipak vam neće uzeti previše vremena.

Napravite si rutinu, te članke uvijek objavljujte u iste dane. Npr, ponedjeljkom i petkom.

VIŠE KVALITETNIH ČLANAKA = VIŠE POSJETITELJA = VEĆA ZARADA.

Par Riječi Za Kraj

Uz praćenje ovih savjeta, te odličnog treninga na Wealthy Affiliate platformi, sigurno ćete naučiti kako postati bloger i napraviti profitabilan blog od kojeg ćete zarađivati.

wealthy affiliate online zarada
Ako Još Niste, Registrirajte Se Na Wealthy Affiliate Klikom Na Gumb Iznad!

Ponavljam, nemojte misliti da sve znate i samo krenuti raditi, bez dobrog treninga teško ćete pravilno naučiti toliko novih stvari.

Također: RED, RAD i DISCIPLINA su ono što će vas dovesti do uspjeha. Kreiranje bloga nije posao za obogatiti se preko noći, taj proces traje.

No, kada steknete posjetitelje i počnete zarađivati, tada će vam biti puno lakše skalirati biznis i povećati si zaradu.

Blogging je odličan posao, no ako niste voljni uložiti rad i trud, onda ova metoda zarade na internetu nije za vas.

Čak i pored bloga, ne postoji “lagana” i “brza” zarada na internetu, gdje nećete uložiti ništa a zaraditi velikik novac. To jednostavno nije tako.

Na blogging trebate gledati kao na svoj drugi posao, te dati sve od sebe kako bi sagradili profitabilan blog, i na kraju krajeva – svoj profitabilan online business.


Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, kontaktirajte me putem KONTAKT forme u gornjem desnom kutu, ili izravno na e-mail: petar@online-zarada.com

Ako vam se svidio ovaj članak, slobodno ga podijelite sa rodbniom i prijateljima, nekoga će možda zanimati 🙂

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)