Imati dobro ime i domenu bloga veoma je bitno za SEO (Search Engine Optimization, hrv. optimizacija za tražilice). To će vam pomoći u rangiranju na Google i druge internetske tražilice. Ako ste početnik u ovome, čak i ako nešto znate, bilo bi dobro da pročitate ovaj post te saznate kako odabrati domenu i ime bloga.

Niša (tema) bloga, ime bloga, te domena su usko povezani, tj. trebaju biti što sličniji. Ako još uvijek ne znate kako odabrati nišu, kliknite ovdje i saznajte kako odabrati profitabilnu nišu.

Kako Odabrati Domenu?

www domenaDomena (eng. domain) je adresa web mjesta. Da vam olakšam, www.online-zarada.com je domena ovog bloga.

Prije svega da vam objasnimo osnovnu podjelu domena:

  • Besplatne Domene – to su one domene koje vam vaš hosting poslužitelj daje besplatno, uglavnom ne možete birati puno ime domene jer će vaš hosting provider dodati svoje ime na kraj. Da je moja domena besplatna, izgledala bi otprilike ovako: www.online-zarada.siterubix.com
  • Plaćene Domene – domene za koje ste platili godišnju pretplatu te imate potpunu kontrolu nad imenom domene. Takva je i moja web adresa ovog bloga.

Sada kada znamo kakve domene postoje, možemo prijeći na stvar. Moja preporuka svima je da ako ste ozbiljni u online zaradi da odmah krenete sa plaćenom domenom.

Ukoliko još niste sigurni da li je ovo za vas ili želite prvo isprobati neke funkcije u wordpressu, preporučam vam da otvorite Wealthy Affiliate besplatan račun OVDJE. Registracijom dobijate 2 besplatne web stranice te osnovne tutorijale kako napraviti svoj prvi wordpress blog.

Kasnije, ukoliko želite, možete se pretplatiti na Premium račun kao i ja, te dobijate mogućnost korištenja 50 web stranica, te sve tutorijale za online zaradu kako bi postali uspješni u svom online poslovanju.

Koliko košta domena?

Vjerujem da velika većina vas ipak želi svoju plaćenu domenu. Ono što morate znati je cijena domene. I ne, ne brinite, uglavnom nije skupa.

Domena se uzima na razdoblje od godine dana, te se svake godine plaća ponovno ukoliko želite produžiti valjanost domene. Cijene domena se uglavnom kreću od $10 do $20 godišnje.

Također, postoje ljudi koji s namjerom kupuju domene, te ih kasnije prodavaju ljudima kao što ste vi. Tada cijena domene može postići vrijednost i do nekoliko tisuća dolara. To vam ne preporučam, tolike cijene plaćaju samo velike tvrtke kako bi imale specifičnu domenu za svoju kompaniju.

Gdje mogu kupiti domenu?

Ako trebate samo domenu, pročitajte moj članak Jeftine Domene – Gdje Ih Kupiti?

No, domenu možete kupiti kod svog hosting providera (poslužitelja). Što je to web hosting, možete pročitati ovdje.

Ukoliko trebate samo web hosting i domenu, moja preporuka je da uzmete hosting i domenu preko BlueHost providera. Hosting je pouzdan i kvalitetan, a cijene se kreću od $3.95 mjesečno. Također, preko njih možete i kupiti domene po jako pristupačnim cijenama.

Ukoliko uz domenu i hosting trebate i tutorijale za online zaradu, pročitajte moju Preporuku Broj #1 Za Online Zaradu. Tamo ćete dobiti tutorijale, hosting s 2 besplatne web stranice, te mogućnost kupnje domene.

Što su nastavci .com, .org, .net, .hr?

Prije nego krenemo na sami odabir naziva domene, morate znati što su nastavci iliti sufiksi domene te koji je najbolje koristiti. 

odabir domene

Nastavci domene .com, .org, .net, .hr su završeci domene koji prikazuju razliku između različitih organizacija na internetu. Više o ovoj temi možete pročitati klikom ovdje.

Ono što je sada važno za vas je to da trebate znati koji sufiks (nastavak) domene je najbolji. Opće je poznato da nastavci domene također utječu na vaše rangiranje na internetske tražilice kao što su Google, Bing, Yahoo i drugi.

Moj savjet je da uvijek pokušate kupiti domenu s nastavkom .com. Razlog tome je ta da je kroz razna istraživanja dokazano da je ona najbolja za rangiranje na tražilice. 

Ukoliko je .com domena zauzeta, možete uzeti i .org nastavak domene. Za ostale, ne bih riskirao te ih uzimao, no, ukoliko ćete imati stranicu na npr. hrvatskom jeziku, onda se ne ustručavajte kupiti domenu sa sufiksom .hr. Isto tako važi i za Srbiju (.rs), BiH (.ba), Crnu Goru (.me), Sloveniju (.si) i druge.

Kako odabrati ime domene?

Sada kada znate gdje možete kupiti domenu i hosting, koji nastavak domene je najbolji, možemo prijeći na to kako odabrati pravo ime domene.

Ime domene treba biti što sličnije niši (temi) vašeg bloga te nazivu samog bloga. Pokušajte se prisjetiti nekih zanimljivih imena koje biste htjeli imati za domenu i ime bloga, a koji su povezani sa vašom nišom.

Savjet: ukoliko želite graditi svoj brend, tada ne treba ime domene biti usko vezano za vašu nišu. Tako su krenuli google, facebook, kevindavid i slično.

Također, prije nego krenemo na samo ime domene, moram vam reći da je ime domene do 3 riječi najbolje za rangiranje na tražilice. Također, uvijek je bolja domena samo sa riječima, bez nekih znakova kao što su (-, +,) ili brojeva. Znam što sada mislite (griješim i ja haha), ali ja sam uzeo domenu www.online-zarada.com jer nije bilo raspoložive, stoga sam morao uzeti sa minusom.

Primjer koji sam uzeo u ranijem postu su noževi za lov (eng. hunting knives). Kako bih vam olakšao, danas ćemo pokušati smisliti pravo ime domene i bloga za ovu nišu.

Ovo su nazivi domena kojih sam se prisjetio, a kasnije ćemo provjeriti da li su raspoložive:

  1. huntingknives.com
  2. knivesforhunting.com
  3. yourhuntingknife.com
  4. awesomehuntingknives.com
  5. knifeforhunting.com

Ovih imena sam se ja sjetio, pokušajte se i vi sjetiti nekih imena te ih zapišite na papir kako bi mogli provjeriti dostupnost. Dostupnost možemo provjeriti na ovom linku.

Broj 1. i 2. su zauzete, no moguće ih je kupiti s nastavkom .org. Brojevi 3., 4., i 5., su slobodni. Pa sada, da vidimo koji bi bilo najbolje za uzeti. 

Svakako, domena huntingknives.com bi bila najbolja, no zauzeta je. Postoji opcija sa sufiksom .org, ali da vidimo imamo li bolju opciju. Po meni, najbolja opcija bi bila yourhuntingknife.com jer joj ime daje puno prostora za razne teme.

slobodna domena

Npr. kod “knifeforhunting.com”, to nije slučaj. Imate dojam da se radi samo o jednom nožu za lov. 

Nadam se da ste me shvatili, te je sada na vama da malo istražujete te se igrate s raznim imenima kako bi došli na najbolju moguću ideju za domenu koja je slobodna.

Savjet: prlikom odabira domene, imajte na umu da bi domenu trebalo biti lako zapamtiti, stoga i smislite lako pamtljivo ime.

Kako Odabrati Ime Bloga?

kako odabrati ime blogaVrlo je važno da odaberete što bolje ime bloga. No, dobra stvar je ta da ga uvijek možete promijeniti. Ako smatrate da ste odabrali krivo ime bloga, ne brinite, uz savjete u ovom postu, saznat ćete kako odabrati baš pravo ime za vaš blog.

Da odma razjasnimo jednu stvar, ukoliko imate blog o točno određenoj stvari, npr. hunting knives (noževi za lov), važno je da ime bloga bude što povezanije s tom temom.

Ukoliko želite graditi svoj vlastiti brend, tada ime bloga ne mora biti usko povezano s temom. Tako su npr. počeli Facebook, Google, Kevin David i drugi. 

U ovom postu ćemo se orijentirati na odabir imena za blog u nekoj niši (temi), a ne o vašem osobnom brendu koji želite promovirati.

Domenu smo već odabrali, te sada ostaje malo razmišljati o nazivu bloga. Ovdje neću puno pisati jer vam je uvijek lagano promijeniti naziv samog bloga. 

Najbolje objašnjenje vam može dati primjer, kao i uvijek. Pa da vidimo.

Kao što znate, u primjeru za domenu odabrao sam domenu yourhuntingknife.com. Sada možemo razmisliti o nazivima. Naziv ne treba biti previše “uzak”, tj. direktan, već može biti malo širi. U idealnim uvjetima, naziv bloga će biti što sličniji niši (temi), a isti kao i domena.

S obzirom da je ova domena koju sam ja odabrao sasvim u redu, osobno, i uzeo bih ovakav naziv tj. ime bloga. Your Hunting Knife čitateljima govori dovoljno o sadržaju bloga, lako je pamtljiv, te se uz taj naziv mogu povezati razne teme kao što su najbolji noževi za lov, daske za rezanje, brusevi za oštrenje itd.

Došli smo do samoga kraja, nadam se da vam je sada mnogo jasnije kako odabrati pravu domenu te kako odabrati ime bloga. Sada je na vama da malo maštate i smišljate imena. Budite slobodni pitati prijatelje i rodbinu što misle o imenima, iz iskustva znam da će vam to jako pomoći.

Volio bih čuti vaše mišljenje i komentare na ovu temu, pa budite slobodni ostaviti komentar ispod. Također, ukoliko imate bilo kakvih pitanja, ostavite ih dolje u komentarima, bit će mi drago pomoći vam. 

Uz komentare, uvijek sam vam dostupan i na e-mail adresi: petar@online-zarada.com

Pridružite Se Više Od Milijun Ljudi

Koji Su Počeli Svoj Online Biznis

I naučite sve načine kako zaraditi online te si osigurati dodatne prihode ili financijsku slobodu.

Pridružite Se - Besplatno Je

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)