Amazon Affiliate Zarada: Detaljan Vodič Za Početnike

kako zaraditi sa amazon affiliate programom, online zarada

Amazon je vjerojatno najpoznatija online trgovina na svijetu. Ono što možda niste znali je to da Amazon ima vlastiti affiliate program s kojim možete zaraditi. Danas ću vam kroz svoje iskustvo pokazati kako možete zaraditi sa Amazon affiliate programom.

Affiliate marketing je vrsta marketinga gdje dobivate novac za samo promoviranje nečijih proizvoda, dok nemate ništa sa kupnjom ili dostavom tih proizvoda ili usluga. Više o affiliate marketingu pročitajte OVDJE. 

Vjerujem da ste barem nekoliko puta naletili na Amazon trgovine prilikom traženja nekakvih proizvoda ili usluga na internetu.

S obzirom da je Amazon toliko velika kompanija, tamo možete naći gotovo sve što tražite. Tako da bi se moglo reći da amazon za svakoga ima ponešto.

No, da ne duljim i ne skrećem puno s teme, da mi krenemo na sami članak i da vidite kako zapravo možete zaraditi novac sa Amazon Affiliate programom.

Dva Načina Zarade na Amazon Affiliate

Prije nego krenem sa izravnim savjetima, da Vam kažem koja su to dva načina realne zarade sa Amazon affiliate programom.

Postoji bezbroj načina na koje možete zaraditi i koje puno youtubera i blogera preporučuju. 

No, ono što vam nikada ne kažu je to da nisu svi načini toliko uspješni, neki čak nisu ni potpuno legalni.

Zbog toga vam ja preporučam samo ova dva načina zarade:

 • Zarada kroz vaš osobni blog
 • Zarada kroz youtube kanal

Ta dva načina su jedina koja mogu postati pasivni i donositi vam solidnu mjesečnu zaradu.

Pratite Korake i Nemojte Se Odmah Registrirati na Amazon Affiliate

Važno je da pratite korake iz ovog članka i da se ne odete odmah registrirati na Amazon Affiliate, tj. Associates program.

Ovo vam govorim iz iskustva, jer da bi Vas amazon uopće i prihvatio u vlastiti program, trebate imati već gotovu web stranicu ili youtube kanal. 

Kada sam tek počeo sa online zaradom, naravno da sam se odmah registrirao na Amazon Affiliate – I POGRIJEŠIO SAM.

Prošlo je 180 dana, a preko mojih linkova nitko nije kupio niti jednu stavku sa Amazona. Pogodite što se dogodilo – isključili su me iz programa.

Ne želim da se to vama dogodi, i zato vam govorim da trebate pratiti korake iz ovog članka kako bi bili uspješan amazon affiliate marketer i kako se isto ne bi dogodilo i vama.

Ako već imate blog ili youtube kanal na kojem dobivate promet, tj. posjetitelje, možete preskočiti prva 3 koraka i odmah prijeći na registraciju na Amazon Affiliate program

Amazon Affiliate Zarada Korak Po Korak

Najbolji vodič za Amazon Affiliate zaradu na internetu! Samo pratite korake i vjerujem da ćete uspjeti.

#1 - Odaberite Nišu za Blog ili YouTube Kanal

Kao što sam rekao, nemojte odmah srljati i ići se registrirati na Amazon Affiliate jer mislite da ćete tako brže zaraditi. 

Niša je ono o čemu blog ili youtube kanal govori, tj. nekakva tema sadržaja.

To može biti bilo što: električni automobili, mobiteli, nogomet, košarka, uređenje vrta i slično.

Moja preporuka je da odaberete profitabilnu nišu za koju imate interesa. To može biti bilo što što vas zanima ili za što imate dobro znanje da bi drugima mogli dijeliti savjete.

Istražite nišu na Amazonu

Kada otprilike znate o čemu bi voljeli pisati, važno je da istražite koje proizvode bi mogli promovirati na svom blogu ili Youtube kanalu. 

Otiđite na Amazon.com i malo istražite proizvode vezane uz nišu koja vas zanima.

Ako ima dosta proizvoda za promociju, naročito ako koštaju malo više novaca, onda znate da ćete moći profitirati.

#2 - Pokrenite Blog ili YouTube Kanal

Sada kada znate o čemu bi voljeli pisati ili snimati sadržaj, vrijeme je da pokrenete blog ili youtube kanal.

Moja preporuka je da POKRENETE BLOG jer je to puno jednostavniji, jeftiniji i diskretniji način za zaradu na internetu.

Ako ipak želite pokrenuti youtube kanal, vjerujem da vam ovaj video može puno pomoći.

Pročitajte moj članak Kako Postati Uspješan Bloger i Zaraditi na Internetu.

Pokretanje i vođenje bloga nije nikakva znanost i toga se ne trebate plašiti, no ako ste početnik svakako vam preporučam da krenete sa nekakvim treninzima na internetu kako bi uspješno vodili vlastiti blog.

Moja preporuka za sve je Wealthy Affiliate. To mjesto gdje sam ja naučio jako puno o bloggingu, affiliate marketingu i općenito zaradi na internetu.

<< Registrirajte Se Na Wealthy Affiliate i Već Danas Pokrenite Svoj Prvi Blog Za Zaradu Na Internetu >>

Ako pak znate kako pokrenuti i voditi uspješan blog, onda je moja preporuka da pokrenete blog na Bluehostu koji je po meni jedan od najboljih web hostinga.

#3 - Kreirajte Sadržaj: Pomažite Ljudima

Sada kada imate svoj blog ili Youtube kanal, trebate kreirati sadržaj kako bi privukli što više posjetitelja na blog.

Važno je da sadržaj koji kreirate bude koristan i pomaže drugima u rješavanju nekakvih problema. 

Kada pomognete ljudima da riješe nekakav svoj problem, tada će steći povjerenje i vrlo rado će kupiti proizvod koji ste vi preporučili. Pogotovo ako je taj proizvod sa Amazona koji ima najveće povjerenje kupaca među svim online trgovinama.

Po meni, trebate napisati barem 30 kvalitetnih SEO optimiziranih članaka koji će privući veliki broj posjetitelja na vašu stranicu.

Naravno, što više članaka imate – to bolje. Ali vjerujem da će 30 biti dosta da pokažete Google-u da je vaš blog kvalitetan i da počnete dobivati promet na vašoj stranici.

Ako imate youtube kanal, onda trebate redovno praviti nove videozapise dok nemate barem 2,000 pregleda mjesečno.

#4 - Registrirajte se na Amazon Affiliate

Napokon smo došli i do tog famoznog dijela, ha?

Sada kada imate nekakav sadržaj za početak, koji već pomalo počinje privlačiti posjetitelje, vrijeme je da se registrirate na Amazon Associates i počnete monetizirati vaš sadržaj kako bi zaradili.

S obzirom da Amazon ima posebne stranice za SAD, Kanadu, Njemačku, Veliku Britaniju i drugo, možete se registrirati kao affiliate na sve njih, no dovoljno vam je registrirati se samo na Amazon US, jer ćete sa njim siguno ostvariti najviše zarade.

Link za registraciju: Amazon Associates Sign-Up

Ako vam trebaju upute za registraciju, svakako pogledajte video ispod.

#5 - Pronađite Proizvode i Postavite ih Na Svoj Blog ili Youtube Kanal

Sada kada imate napravljen Amazon Affiliate račun, vrijeme je da odaberete proizvode koje želite promovirati na svom blogu ili kanalu.

Puno je lakše objasniti putem videa, pa sam i napravio jedan kako bih vam najbolje objasnio kako da napravite affiliate link za bilo koji proizvod sa Amazona koji želite promovirati.

Pokrenite video ispod i pogledajte ga.

Sada te linkove, tj. poveznice samo postavite negdje na vašu web stranicu ili u opis videa na vašem youtube kanalu.

Najvažnije je da stvarno želite preporučiti proizvod nekome jer smatrate da će im pomoći u rješavanju njihovih problema. 

Nikada nemojte preporučivati proizvod samo zato jer je skuplji kako bi zaradili više, uvijek preporučujte ono što mislite da je najbolje za posjetitelje vašeg bloga ili youtube kanala.

SAVJET: osobno ne volim stavljati previše amazon affiliate linkova (poveznica) na jedan članak, a to ne preporučam niti vama. Prvo, izgledat će kao da na silu želite prodati nešto, a drugo, niti Google ne voli previše affiliate linkova u jednom članku.

#6 - Pridržavajte Se Amazon Uvjeta

Važno je da se pridržavate svih uvjeta vezanih uz Amazon Affiliate program.

Amazon je jako strog kada su u pitanju bilo kakva kršenja njihovih uvjeta, pa čak i onih najmanjih. Zbog toga je važno da se maksimalno pridržavate njihovih uputa i uvijek poštujete sve odredbe.

Najosnovnije odredbe Amazon Affiliate programa koje nikada ne smijete prekršiti:

 • Morate ostvariti proviziju u prvih 180 dana pridruživanja Amazon Affiliate programu
 • Posjetiteljima morate naglasiti da ćete njihovom kupnjom proizvoda ostvariti proviziju
 • Morate imati affiliate disclosure stranicu sa detaljima Amazon affiliate programa
 • Nikada ne smijete prikazivati cijenu proizvoda
 • Ne smijete objavljivati recenzije proizvoda
 • Ne smijete koristiti slike proizvoda sa Amazona (osim ako ih niste napravili kao poveznicu)
 • Ne smijete objavljivati ocjene proizvoda
 • Linkove uvijek morate postavljati na mjesta odakle im se može ući u trag (ne možete ga staviti u E-knjigu i slično)

To su neke najosnovnije smjernice kojih se trebate pridržavati, nije teško i vjerujem da ako poštujete osnovne odredbe neće biti nikakvih problema.

#7 - Nastavite Kreirati Kvalitetan Sadržaj

Sada ono najvažnije – nastavite kreirati kvalitetan sadržaj kako bi privukli još više posjetitelja i mogli preporučiti više proizvoda.

Sa 30 članaka ili 15-20 videa na youtube ne možete očekivati neku preveliku zaradu. Zbog toga trebate kreirati što više odličnog sadržaja na blogu ili youtube kanalu kako bi si povećali potencijal zarade.

Vrlo je jednostavno – VIŠE POSJETITELJA = VEĆA MOGUĆNOST ZARADE.

Kolike Su Provizije Na Amazon Affiliate?

Nekada su provizije na Amazon affiliate programu bile puno veće, no sa sve većim brojem Affiliate-a taj postotak se smanjio. Danas je većina provizija između 2% i 4%. 

Detaljnu tablicu provizija za sve kategorije pogledajte ispod.

provizije za amazon affiliate program
Izvor: Amazon.com

Iako Amazon ne daje najbolje provizije na tržištu, ono što je odlično je to da Amazon ima ogromno povjerenje kod ljudi te se neće libiti kupiti bilo kakav proizvod sa ove online trgovine.

Također, odlična stvar kod Amazona je ta da osoba koja je kliknula na vaš affiliate link ne mora kupiti točno taj proizvod, već može kupiti bilo koji drugi proizvod i vi također OSTVARUJETE PROVIZIJU.

Koliko Dugo Traju Kolačići?

Kolačići ili engleski cookies, su mali podatak koji se sprema u posjetiteljevo računalo kada klikne na vaš affiliate link. Ovisno o tome kakav je program, toliko dugo će taj kolačić biti u nečijem računalu i za to vrijeme ako osoba obavi kupnju, vi dobijete proviziju.

Kolačići na Amazonu traju 24 sata nakon klikanja vašeg affiliate linka. No, ako osoba taj proizvod postavi u košaricu, tada se kolačić produžuje na 90 dana.

Puno affiliate programa ima dosta duži period trajanja kolačića, no s obzirom da je ovo Amazon, to je u pravilu dosta.

Koliko Mogu Zaraditi Sa Amazon Affiliate Programom?

Zarada sa Amazon affiliate programom najviše ovisi o broju posjetitelja, te o vašoj niši, tj. temi stranice ili youtube kanala. 

Po mom iskustvu, većina affiliate marketera koji imaju nekakav prosječan promet na stranici ili youtube kanalu ostvaruju između $50 i $1000 mjesečno.

Naravno, taj broj može biti i manji, ali i višestruko veći. Što više radite i kreirate više kvalitetnog sadržaja, povećavate si i potencijal zarade.

Pridružite se na Wealthy Affiliate

Želite li već danas pokreniti SVOJ PRVI BLOG i naučiti kako zaraditi na internetu uz najbolji online trening.

Kako Mogu Isplatiti Novac Sa Amazona?

Amazon vam nudi tri opcije isplate sredstava koja ste zaradili promovirajući proizvode:

 1. Čekom na vašu adresu
 2. Isplatom na bankovni račun (ja sam isplatio direktno na banku bez problema)
 3. Gift card – možete kupiti nešto sa Amazona

Iskreno, volio bih da tu još ima i PayPal kao opcija, ali kao što sam već napisao, bez problema sam si isplatio na bankovni račun u Hrvatskoj, te su novci bili na računu za samo nekoliko dana.

Ček vam ne bih preporučio jer sam od dosta ljudi čuo da na Balkanu ima problema sa isplatama jer banke ne znaju na koji način bi isplatile novac.

Prednosti Amazon Affiliate Programa

Po meni, ovo su prednosti Amazon affiliate programa:

 • Povjerenje kupaca
 • Najveći izbor proizvoda na internetu (za svaku nišu)
 • Postoje i skupi i jeftini proizvodi
 • Gotovo svaki proizvod ima ocjene
 • Neograničen potencijal zarade
 • Velika stopa konverzije (posjet > kupovina)
 • Veoma brza isplata zarađenog novca

Mane Amazon Affiliate Programa

Ne bi ja bio ja a da protiv svakog programa nemam nešto, jel tako? Sad ozbiljno, ovo su mane:

 • Kratko trajanje kolačića (24h)
 • Moguć problem oko verifikacije računa putem telefona
 • Niske provizije u usporedbi s drugim affiliate programima
 • Veoma strogi uvjeti poslovanja (lako vas izbace ukoliko ih se ne pridržavate)
 • Većina kupaca je iz US i Canade pa se na to tržište trebate bazirati

Za Kraj

Amazon je stvarno ogromna firma sa odličnim potencijalom zarade za svakog affiliate marketera, pa tako i za vas. 

Iako ima vjerojatno najmanje provizije od svih affilaite programa, zbog visoke stope konverzije iz posjetitelja u kupce, ispada jako profitabilan program.

Vjerujem da jedna web stranica ili yotube kanal uz prikazivanje oglasa, te odličan Amazon affiliate program može jako puno profitirati uz kvalitetan sadržaj i naravno – preporuku kvalitetnih proizvoda.

Ono što je najvažnije je – POKRENUTI SE. Početi što ranije, jer to znači da ćete prije naučiti nove stvari, a samim time i prije početi zarađivati.

Ako vam se svidio ovaj članak, slobodno ga podijelite sa drugima 🙂

Također, ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi Amazon Affiliate programa ili zarade na internetu općenito, obratite mi se dolje u komentarima ili na mail petar@online-zarada.com, bit će mi drago da mogu nekome pomoći – jer na kraju krajeva, i meni je netko pomagao (i dan danas pomaže).

Slični Članci

4 thoughts on “Amazon Affiliate Zarada: Detaljan Vodič Za Početnike

 1. Pozdrav!
  Da li ostvarenu zaradu dobijate na račun u kunama ili u dolarima, t.j. mora li se imati devizni račun za isplate?
  Ja bih radila kao affiliate associate iz BiH, pa me zanima da li je bolje raditi website-ove na engleskom jeziku ili postoji dostava amazona u BiH, pa bi blog-ovi mogli biti na maternjem jeziku?
  Hvala

  1. Poštovanje, oprostite na malo sporijem odgovoru, blagdani su pa sam na sve strane haha..

   Uglavnom, za neke proizvode vjerojatno postoji dostava sa Amazon.de, ali svakako se ne isplati takav način zarade. Moja preporuka je da općenito pokrećete blogove na engleskom, a ako planirate zarađivati Amazon Affiliate programom, onda je engleski blog “pod mus”, barem bi ja rekao. Čak ni UK nije neka publika u usporedbi sa USA.

   Što se tiče isplate na račun, ja sam si bez problema isplaćivao na tekući račun u kunama, samo mi banka preračuna tečaj i to je to. Ali vi možete napraviti i devizni, naravno.

 2. Stalno mi izbacuje “Before we can pay you, we must have your Tax Information”
  Jel se moze bez infromacija o porezu? jel to samo za americke gradjanine.

  i jos nesto, ne razumijem sta je Story ID, pa sam u registraciji upisao bezveze 12345

  Usput stranica mi je https://worth-every-cent.com/
  al jos je u izgradnji, tek iducih dana cu poceti da ubacujem i reklamisem preko tiktoka

  da li ista znate sa placanjem u BiH. Hvala 🙂

  1. Pozdrav, tako je. Da bi vam mogli isplatiti, morate najprije ispuniti formu. Ta forma je važnija za njih nego za vas, jer ćete u njoj staviti da niste US državljanin i slično.

   Store ID je samo idetntifikacijska oznaka vašeg računa, vjerojatno ide prvo vaš nickname pa taj broj što ste stavili. A kasnije možete koristiti tracking id za svaki različiti sajt.

   Super, svaka čast! Najvažnije je krenuti, samo šibajte. Što se tiče plaćanja u BiH, nisam baš siguran. Znam da meni nije bilo nikakvih problema sa uplatom izravno na bankovni račun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)