Kako Zaraditi Novac Preko Google AdSensa

Google AdSense je platforma koja vam omogućava prikazivanje reklama na vašoj web stranici tj. blogu, te da zaradite novac svaki puta kada netko klikne na oglas. Danas ću vam pokazati kako možete zaraditi novac preko AdSensa.

Google AdSense je jedan od najbržih načina na koje možete zaraditi sa svojim novim blogom, što je i razlog zašto je toliko popularan. Također, sa Google AdSense možete zaraditi i putem svog YouTube kanala, ali danas ću se bazirati na blog (iako su koraci gotovo isti).

Sigurno ste bezbroj puta vidjeli reklame na stranicama, pa čak vjerujem da vas je to i živciralo, ali jednostavno, to je način na koje puno web stranica zarađuje.

Naročito ako govorimo o stranicama kao što su Njuškalo, 24Sata i slične, koje ne zarađuju kroz affiliate marketing, prodaju proizvoda itd.

Što Je Google AdSense?

google adsense zarada

Google AdSense je oglašivačka mreža koja povezuje izdavače (nas) i oglašivače.

Izdavači (mi – blogeri), povezuju svoju stranicu sa AdSensom, omogućavajući oglašivačima da prikazuju reklame na toj stranici ili YouTube kanalu.

Kako Se Ostvaruje Zarada

Pokušat ću što više pojednostaviti ovo, jer može postati komplicirano ukoliko vam krenem objašnjavati previše u detalje.

Zaradu ostvarujete tako da se registrirate u AdSense program, te postavite oglase na svoju web stranicu. Tada će se oglasi prikazivati svima koji posjete vaš blog, i počet ćete zarađivati novac.

Povezano: Kako Zaraditi Prikazivanjem Reklama Na Blogu

AdSense vas plaća kada netko klikne na vaš oglas, no nekakvu prosječnu zaradu uvijek računamo na 1000 pregleda, jer je tako puno lakše. Nekada ćete na 1000 pregleda imati 10 klikova, a nekada 40.

Vrste Oglasa

oglasi na web stranici

Na AdSense platformi možete odabrati hoćete li sami postavljati oglase, ili ćete pustiti Google da za vas odabere najbolje pozicije i izgled oglasa.

Oglasi koje možete sami postaviti na svoju web stranicu:

 • Display Ads: najčešći oblik oglasa sa google adsensa. Ti oglasi će odgovarati na svakom blogu, te na bilo kojem uređaju (računalo, mobitel, tablet) jer su odlično optimizirani.
 • In-feed Ads: to su nativni oglasi, koji će se prirodno uklopiti u sadržaj vašeg bloga.
 • In-article Ads: ovo su specifični oglasi koje možete postaviti unutar članaka vaše stranice. Napravljeni su tako da odgovaraju sadržaju i poboljšavaju korisničko iskustvo na blogu.

Oglasi koje Google automatski postavlja na vašu stranicu (MOJA PREPORUKA):

 • In-Page Ads: osnovni način oglasa koji će se prikazivati unutar sadržaja vaše web stranice (može biti unutar teksta, iznad naslova, u sidebaru i slično).
 • Matched Content: ovu značajku možete označiti kako bi se prikazivali oglasi slični sadržaju vaše stranice. No, ovo mogu samo određene stranice.
 • Anchor Ads: Oglasi koji se zalijepe uz rub zaslona, ne smetaju sadržaju a ipak ostaju vidljivi cijelo vrijeme.
 • Vignette Ads: to su oglasi koji se pojave preko cijelog zaslona, i dok ih se ne ugasi, ne možete vidjeti stranicu (ovo povećava mogućnost zarade, ali jako narušava korisničko iskustvo)

Ja osobno koristim automatsko postavljanje oglasa, te sam tamo odabrao In-Page Ads i Anchor Ads za prikazivanje na blogu. Te dvije vrste oglasa mi najviše odgovaraju jer najmanje narušavaju koristiničko iskustvo – a to mi je važnije od malo veće zarade.

Koliko Možete Zaraditi

Ovo će vas vjerojatno najviše zanimati :).

Na AdSensu je prosječna zarada na 1000 pregleda (RPM) jako širok pojam, s obzirom da ona ovisi o više faktora:

 • Niši vaše web stranice (ono o čemu pišete): nije isto ako je web stranica o zdravlju, ili o igranju igrica. Oglasi za zdravlje (tablete, dijete i slično), su puno skuplji i donose više zarade.
 • Broju posjetitelja: ovo je osnovni kriterij, što je više posjetitelja, veća je potencijalna zarada
 • Geografskoj lokaciji posjetitelja: platežna moć nije ista u svakoj državi na svijetu, najviše će vam zarađivati oglasi ako imate publiku iz SAD-a.
 • Koliko se klika na oglase: s obzirom da zarađujete kada netko klikne na oglase, ovo je jako važna stavka, no na nju ne možete previše utjecati (osim što kvalitetnijeg sadržaja na vašoj stranici). Nekada će na 1000 pregleda biti 20 klikova, a nekada 2.

Ovisno o gornjim parametrima, sa Google AdSense možete očekivati zaradu od $2 pa do nekih $10 na 1000 pregleda stranice. Naravno, to može biti i puno više, ali ovo je nekakav prosjek.

Također, na Google AdSense početnoj stranici imate kalkulator za izračun potencijalne zarade u godinu dana (kliknite ovdje), samo trebate odabrati vašu nišu, lokaciju posjetitelja te broj pregleda stranice. Pogledajte primjer ispod:

Izračun potencijalne zarade preko AdSensa

Što Vam Treba Za Zaradu Preko AdSensa

E sada, prije nego krenemo na korake za zaradu sa adsensom, da vidimo koji su preduvjeti za pristup AdSense platformi:

 • Morate imati min. 18 godina
 • Imati aktivan Gmail račun koji dosad nije bio povezan sa AdSense
 • Da imate vlastitu web stranicu, tj. blog
 • Da je ta stranica u potpunosti u skladu sa Google Program Policies
<< Naučite Kako Pokrenuti Svoj Prvi Blog I Počnite Zarađivati Na Internetu >>

To su bili preduvjeti da uopće možete pristupiti platformi i registrirati se. Ispod ću vam dati savjete za dodatne uvjete, kako bi si povećali šansu da vas prihvate.

Zarada Preko AdSensa: 4 Koraka

Ovo su 4 osnovna koraka za zaradu novca preko AdSensa.

1. Registrirajte Se Na Google Adsense

Otiđite na stranicu: AdSense Signup (kliknite ovdje). Tamo ćete ispuniti podatke o web stranici i o vašem e-mailu.

google adsense registracija

Nakon toga samo nastavite korake dok uspješno ne napravite svoj račun, oni su ukratko:

 • Kada ispunite ove gore podatke, kliknite na gumb Save and Continue
 • Prijavite se na vaš Google Račun
 • Odaberite državu (obavezno ispunite ove podatke pravilno)
 • Pregledajte i prihvatite AdSense Terms and Conditions
 • Pristite Create Account (napravi račun) – i sada imate svoj AdSense račun
 • Kasnije ćete još morati ispuniti svoje osobne podatke (ime, prezime, adresa, broj telefona…)

Povezano: AdSense Activation Tips

VAŽNO: obavezno upisujte svoje prave podatke, ime, prezime, adresu i slično, jer bez toga kasnije nećete moći podići novac.

2. Potvrdite Vlasništvo Web Stranice i Pričekajte Da Vas Prihvate

Kada ste završili posljednji korak i uspješno otvorili svoj AdSense račun, sada ćete dobiti kod koji trebate implementirati u svoju stranicu kako bi Google uspješno potvrdio vlasništvo stranice.

adsense dodavanje web stranice

Najbolji način da umetnete ovaj kod je da u WordPress Dashboardu preuzmete plugin (dodatak) Insert Headers & Footers, i putem nje umetnete kod u header (zaglavlje) vaše stranice.

Kada ste to sve odradili, pričekajte da potvrde vlasništvo vaše stranice i da vas prihvate u AdSense sistem.

Uglavnom brzo naprave, u roku 48 sati, ali ponekada može trajati i malo duže.

3. Postavite Oglase Na Svoj Blog

Kada vam AdSense potvrdi račun i vlasništvo web stranice ili bloga, možete početi postavljati oglase na vašu stranicu.

Koraci Za Postavljanje Oglasa Na Vaš Blog:

 1. Prijavite se u AdSense račun.
 2. U izborniku (lijevo) odaberite karticu Ads.
 3. Tamo možete odabrati tri mogućnosti: By site, By Ad unit i Global Settings. Moja preporuka je da krenete sa “By Site” što će vam omogućiti automatsko postavljanje oglasa.
 4. Kada vam se otvori novo polje, tamo odaberite svoju stranicu, i kliknite Edit (mala ikona olovke skroz desno).
 5. Otvorit će vam se nova stranica i tada možete postaviti oglase unutar svoje stranice. Odredite lokacije gdje ćete ih staviti, koliko ćete ih staviti, te koje ćete vrste oglasa prikazivati.

To će vam izgledati otprilike ovako:

Moja preporuka je da u polju Ad formats odaberete oglase In-Page Ads i Anchor Ads, jer će oni najmanje narušiti korisničko iskustvo web stranice.

Također, možete postaviti i broj oglasa na vašoj stranici – nemojte pretjerati, previše oglasa ne valja i ugrozit će rankiranja na Googleu.

Ukoliko vam se ne sviđaju neke pozicije oglasa, možete ih obrisati klikom na malu ikonicu smeća lijevo u pregledu oglasa.

Kada ste uspješno odabrali sve postavke za prikazivanje oglasa na svojoj stranici, i kliknuli Apply To Site, oni će se početi prikazivati na vašem blogu.

Može proći neko vrijeme dok se reklame ne počnu prikazivatu, no u pravilu se počnu prikazivati već nakon 30 minuta od postavljanja oglasa.

4. Zarađujte Novac

Kada ste uspješno odradili ova 3 koraka iznada i oglasi se počnu prikazivati na vašoj stranici, počet ćete zarađivati novac.

Što više pregleda stranice budete imali, te što više ljudi budu klikali na oglase, više ćete i zarađivati.

VAŽNO: nastavite kreirati kvalitetan sadržaj na vašem blogu kako bi stekli još više posjetitelja, a samim time i više zaradili.

Moja Preporuka Za Zaradu Na Internetu

Savjeti Za Brže Prihvaćanje u AdSense Program

AdSense, iako je najpopularnija platforma i najčešće prihvaćaju sve web stranice, tj. korisnike, ponekada može i odbiti vaš zahtjev.

No, kako se to ne bi dogodilo, dat ću vam određene savjete, kako bi maksimalno povećali izglede da vas AdSense primi u svoj program.

Prije nego se prijavite u AdSense, MOJ SAVJET je da:

 • Imate blog sa minimalno 30 članaka: mislim da je ovo minimalna brojka kako bi vas AdSense što prije prihvatio, jer sa manje članaka nećete imati ništa prometa
 • Je blog star barem 3 mjeseca: ne možete se odmah prijaviti u AdSense, pričekajte malo dok ne krenete dobivati posjete (moja preporuka je da se prijavite tek kada imate barem 1000 pregleda stranice mjesečno)
 • Pišite KVALITETAN sadržaj: ovo će pomoći i za prihvaćanje u Adsense, ali još važnije, pomoći će vam u rankiranju na Google kako bi dobili što više posjeta

Prednosti i Mane AdSense Programa

Ne bi ja bio ja a da vam ne pokažem prednosti i mane, ali jednostavno moram. Uvijek sam objektivan i realan, tako da ću vam iskreno napisati koje su to prednosti i mane ove oglašivačke mreže.

Prednosti AdSense Oglašivačke Mreže
 • Besplatno pridruživanje.
 • Jednostavni uvjeti pridruživanja čak i za nove blogove, tj. web stranice.
 • Puno raznih vrsta oglasa koje možete odabrati.
 • Google plaća mjesečno kada god dostignete minimum od $100
 • Možete pokretati oglase na više stranica sa samo jednim AdSense računom.
 • AdSense oglase možete pokretati i na YouTube (no onda ćete morati ispunjavati uvjete za YouTube Partnership.
Mane AdSense Oglašivačke Mreže
 • Google može trajno prekinuti vaš račun bez upozorenja ukoliko se ne pridržavate pravila.
 • Kada posjetitelji kliknu na oglase, vi zaradite novac, ali oni odu sa vaše stranice i gubite mogućnost da dodatno zaradite putem nekih drugih metoda kao što je affiliate marketing.
 • Uglavnom isplaćuju manje nego neke druge mreže za prikazivanje reklama na blogu ili YouTubeu.

Bolji Programi od AdSensa

Kao što sam spomenuo iznad, AdSense nije najbolja platforma za prikazivanje ogalasa, iz razloga što plaćaju dosta manje od nekih drugih platformi.

No, trebate biti svjesni da su ove stranice ipak strožije i neće vas prihvatiti tako lagano kao Google AdSense, većina njih traži da imate određeni broj pregleda stranice.

Alternativne platforme za AdSense s kojima možete ostvariti veću zaradu:

 • AdThrive (zahtijeva minimalno 100,000 pregleda stranice mjesečno)
 • Mediavine (zahtijeva oko 60,000 pregleda stranice mjesečno)
 • EzoicAds (zahtijeva minimalno 10,000 pregleda stranice mjesečno, no ako se prijavite preko njihovog partnera, možete krenuti i sa 2,000 pregleda – također, za EzoicAds morate imati već prihvaćen sajt na Google AdSense platformi.

Postoji još nekoliko kvalitetnih oglašivačkih mreža, ali ovo su po meni one najbolje, s kojima ćete ostvariti najveću zaradu.

Drugi Načini Zarade Sa Blogom

Zarada prikazivanjem reklama na blogu je dobar način monetizacije vašeg sajta, no nemojte zaboraviti i na druge metode zarade, kako bi si što više povećali profit.

Druge metode zarade na vašem blogu:

 • Affiliate Marketing Zarada: najbolja metoda zarade na internetu, ovo je OBAVEZNO za svakoga tko se bavi bloggingom.
 • Prodavajte svoje vlastite proizvode: najčešće digitalne proizvode kao što su E-knjige.
 • Sponzorstva: kada imate puno posjetitelja, često će vam se javiti određene tvrtke i platiti vam kako bi za njih napisali neki članak ili postavili njihovu reklamu na svoj blog.

Čisto za primjer, na jednom svom novom blogu imam tek oko 2,000 pregleda stranice mjesečno, a već zarađujem oko $50 kroz Amazon affiliate marketing. To bi sa prikazivanjem oglasa bilo teško moguće.

Zaključak

Jednom kada imate svoj profitabilan blog na kojem imate tonu kvalitetnog SEO optimiziranog sadržaja, bit će vam lako odabrati metode monetizacije kako bi što više zaradili od tog bloga.

Prikazivanje reklama na blogu, naročito uz Google AdSense je jedan odličan način da dodatno zaradite sa svojim blogom, pogotovo ako ste početnik a želite vidjeti nekakve rezultate zarade.

Zanimljivi Članci:


Ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno ih ostavite putem Kontakt forme u gornjem desnom kutu u izborniku, ovdje u komentare, ili izravno na e-mail petar@online-zarada.com. Bit ću sretan da vam mogu pomoći!

Ukoliko vam se svidio ovaj članak, slobodno ga podijelite s drugima, kako bi što više ljudi saznalo o načinima zarade na internetu i osigurali sebi pasivnu zaradu. 🙂

Slični Članci

2 thoughts on “Kako Zaraditi Novac Preko Google AdSensa

  1. Pozdrav Nikola, hvala puno na pohvali! Drago mi je da vam se sviđa sadržaj. 😀
   Bazirao sam se na blogovima na engleskom jeziku, i u zadnje vrijeme i Youtube kanal tako da nemam previše vremena raditi na ovom blogu. Baš sam neki dan razmišljao da bi valjalo proći kroz članke i malo ih ažurirati, ali evo ako uhvatim slobodnog vremena nadam se da će nešto biti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)