Najbolje Stranice Za Prodaju Fotografija Online

najbolje platforme za prodaju fotografija na internetu, online zarada

Volite fotografirati i željeli bi dodatno zaraditi prodajom fotografija na internetu? Nemate frke, danas sam vam odlučio pokazati koje su to najbolje stranice za prodaju fotografija online.

Nedavno sam napisao članak Kako Zaraditi Online Kao Fotograf – 9 Najboljih Načina, te se sa ovim člankom želim nadovezati na njega, i pokazati vam 15 najboljih stranica na kojima možete zaraditi prodajom svojih fotografija.

Imam dosta poznanika koji vole fotografirati, i jako su dobri u tome, no kako je ovdje na Balkanu bilo kakva vrsta internet zarade još uvijek malo “tabu” tema, većina njih nema nikakvog profita od fotografiranja.

Moje mišljenje je da treba pokušati spojiti ljubav (hobi) i posao, pa makar i kao neku manju dodatnu zaradu na internetu.

Ako već nešto volite i to radite, zašto ne zaraditi dodatnog novca, uz još malo dodatnog rada. Jel se slažete sa mnom?

1. Alamy

Alamy je jedna od najpoznatihij platformi za prodaju fotografija online. Posluju već preko 20 godina, a za to je zaslužan njihov kvalitetan način rada:

  • Daju vam čak 50% provizije na prodane fotografije
  • Ne morate prodavati fotografije samo preko njih, već ih možete postaviti i na druge stranice.

Zbog jako dobrih uvjeta za fotografe, mislim da je ovo prva stranica na koju se trebate pridružiti i početi prodavati svoje fotografije i dodatno zaraditi na internetu.

2. iStock Photo

iStock Photo je odlična platforma za prodaju fotografija na internetu ako ste tek početnik u ovome.

Razlog tome je da je ovo jedna od najpoznatijih platformi, pa ćete možda najbrže steći nekakve prodaje.

Najveća mana je to što vam u startu daju samo 15% provizije, a ona može ići maksimalno do 45%. No, ako je netko pretplatnik na njihovoj stranici, uvijek vam isplaćuju samo 15%, što je prilično malo.

Ipak, iStock Photo vam pruža puno materijala za učenje s kojim možete bolje naučiti kako zaraditi od prodaje fotografija na internetu.

3. Shutterstock

Shutterstock platforma trenutno ima preko 360 milijuna fotografija u svojoj bazi podataka. Zamislite toliki broj i izbor fotografija.

Ovo je jako popularna stranica za prodaju fotografija, a vi kao fotograf možete zaraditi do 30% provizije za svaku prodaju. Provizija ovisi o veličini fotografije, zarada može biti od $0.25 do $28 po slici.

Ono što mi se sviđa je to da fotografije koje uploadate kod njih, možete slobodno i dalje prodavati na drugim stranicama, jer potpuno zadržavate autorska prava.

4. Dreamstime

Dreamstime je još jedna platforma koja je odlična ako ste novi u prodaji fotografija online. Jako je jednostavna, te nema stroge uvjete kao neke druge stranice.

Najbolje na Dreamstime-u je to što možete kreirati svoje galerije fotografija, što će vam sigurno olakšati prodaju.

Sve fotografije koje objavite moraju proći njihovu provjeru, kako bi se uvjerili da su u skladu sa pravilima stranice (da nisu uverdljivog ili nasilnog sadržaja, te da nisu zaštićene autorskim pravima).

Provizije na Dreamstime kreću od 25%, pa sve do 49.5%. Nisu najbolje na tržištu, ali mislim da su ipak privlačne, naročito ako ste početnik.

5. BigStock

BigStock funkcionira slično kao i većina drugih mikro sajtova za prodaju stock fotografija na internetu, no jedna stvar ih čini malo drugačijima.

Kada netko kupi fotografije, ostvaruje dodatne kredite, te sa tim kreditima opet može kupiti fotografije. Mislim da je ovo odličan sistem jer vraća kupce natrag na stranicu (dajući im nešto besplatno).

Ovisno o veličini fotografije koju korisnici kupuju, ovisit će i cijena svake fotografije. Provizije na BigStock su 30% od svake prodaje.

Također, što se više vaša slika prodaje, bit će joj veća cijena.

6. CanStock Photo

CanStock Photo se razlikuje od drugih stranica za prodaju stock fotografija po tome što je sistem postavljanja fotografija dosta brži, te brže možete ispuniti potrebne podatke za svaku fotografiju.

Ovo je odlično, jer što manje posla imate oko objavljivanja fotografija, prije možete početi zarađivati novac.

Zarade na CanStocku se kreću od $0.5 do $2.5 po svakom preuzimanju vaše slike.

7. Fotolia – Adobe Stock

Fotolia, a sada je to Adobe Stock je jedan od popularnijih servisa za kupnju stock fotografija na internetu. Razlog tome je vjerojatno što je Adobe preuzeo Fotoliu, a svi znamo koliko je Adobe popularan (Illustrator, Photoshop, Lightroom, itd.).

Više od 4 milijuna kupaca koristi ovu platformu, na vama je da od tih potencijalnih kupaca napravite profit objavljujući svoje fotografije.

Zarada na Adobe Stock je između 20% i 40% od svake prodane fotografije.

8. Getty Images

Getty Images je zasigurno jedna od najpopularnijih mjesta za prodaju i kupnju fotografija na internetu. Već sam rekao da je iStock mikro sajt od Getty Images-a.

No, Getty Images je drugačija platforma po tome što se na njihovoj stranici fotografije kupuju za točno određene stvari, na primjer za web stranicu, za printanje i slično.

Mana Getty Images je to što su malo zahtijevniji kada postajete prodavač. Morate postaviti 6 fotografija, te će oni tada odlučiti da li su te fotografije dovoljno dobre za njihovu stranicu.

Provizije na Getty Images je 20%, što možda ne zvuči puno, ali fotografije na ovoj stranici se nerijetko prodavaju za nekoliko stotina dolara – pa sami izračunajte 🙂

9. Stocksy

Stocksy nije najveća platforma za prodaju fotografija, no zasigurno je među boljima kada pričamo o kvaliteti fotografija na njihovoj stranici. Tako da, prije nego objavite nove fotografije na ovu stranicu, dobro provjerite jesu li dovoljno kvalitetne.

Ono što je mana Stocksy-a je to da fotografije koje budete prodavali kod njih, nećete imati pravo prodavati na drugim stranicama.

Ipak, ono što je jako privlačno su njihove provizije, ostvarujete provizije od 50% do čak 75% po svakoj prodanoj fotografiji.

10. Photocase

Photocase je Njemačka platforma, koja je prilično mala u usporedbi sa nekim drugim platformama za prodaju stock fotografija na internetu.

Rekao bih da je slična Stocksy-u (ali je dosta jeftinija), no ono što ju izdvaja od drugih je to da fotografije na ovoj stranici nisu fancy, veću izgledaju više kao neke real-life fotografije koje nisu uvijek top kvalitete.

Možda to ne zvuči dobro, ali dosta ljudi ne želi najbolje fotografije, jer želi da njihov sadržaj izgleda realno, a ne kao da je sve iscenirano. S obzirom da je ova stranica malo manja, za vas to znači da će biti manje konkurencije, što je opet odlično.

Provizije na Photocase kreću od 20%, a idu sve do 50% po prodanoj fotografiji.

11. Photoshelter

Photoshelter funkcionira kao e-commerce trgovina kao dodatak vašoj web stranici.

Naravno, za zaradu sa Photoshelterom morat ćete imati svovju web stranicu, no najveća prednost je ta što kada posjetitelj vidi vaše fotografije, neće biti konkurencije pored, već samo vaše slike.

Mislim da je na ovaj način konverzija puno veća, pa možete očekivati i veće profite ukoliko dovoedete dovoljno posjetitelja na svoju stranicu.

12. 500px

500px je odličan sajt za početnike u fotografiji. Razlog je to što kada objavite svoje fotografije, posjetitelji će im moći davati pozitivne bodove, i tako možete postati popularniji fotograf.

Također, na ovoj stranici postoji i dosta tečajeva za kreiranje kvalitetnih fotografija, tako da će vam i to biti od koristi.

Zarada na ovoj stranici je drugačija, jer zapravo nema nekakve prav ezarade, već često postoje natjecanja, te ako vi pobijedite, dobijete novčanu nagradu. Zbog toga sam rekao da je ova stranica najbolja za početnike koji su možda još uvijek nesigurni u kvalitetu svojih fotografija.

13. Canva

Ako ste ikada trebali kreirati neku sliku facebook, blog, youtube i slično, onda ste sigurno čuli za Canvu.

Canva je najpoznatija platformu za pravljenje fotografija za točno određene svrhe (društvene mreže, blogovi, vizit karte, pozivnice za vjenčanja i slično).

Prednost Canve je ta što unutar nje korisnici mogu kupovati fotografije, bez da moraju ići na neke druge platforme.

Canva uvijek traži nove fotografe, tako da možete objavljivati svojih fotografija koliko god želite, također, često se dogodi da se Canva tim javi dobrim fotografima i traži od njih da slikaju točno određene stvari.

14. EyeEm

Ako se želite fokusirati na fotografijama za komercijalnu upotrebu (reklame, web stranice, e-trgovine, proizvodi i slično), EyeEm je možda prava platforma za vas.

Postoje 3 vrste licenci koje možete prodavati za svoje fotograifje: Social, Web i Full. Licence se prodaju za $20, $50 i $250.

Od svake prodaje, vi ostvarujete 50% provizije, što je jedna od boljih provizija kad apričamo o platformama za prodaju fotografija online.

15. SmugMug

SmugMug je idealna platforma za fotografe koji se žele prodavati nekakve business fotografije za poduzetnike.

Na ovoj strnaici možete sami odabrati po kojoj cijeni ćete prodavati fotografije, a još bolje je to što je provizija čak 85%!

Jedina mana ove strnaice je što morate platiti Pro račun kako bi bili u mogućnosti prodavati svoje fotografije (to naplaćuju kako bi lakše pokrili troškove platofrme jer davaju vjerojatno najveće provizije u ovoj branši). Cijena Pro računa je $12.5 mjesečno.

Nažalost, ne postoji besplatna opcija da moežte prodavati svoje fotografije, no mislim da i Pro cijena nije jako skupa.

Zaključak

Prodaja fotografija online možda nije najbrži i najbolji način da zaradite na internetu, ali zasigurno može biti lijep dodatan prihod za nešto što već radite, pa makar i kao hobi.

Ako želite zaraditi kao fotograf, svakako provjerite moj članak: Kako Zaraditi Online Kao Fotograf – 9 Najboljih Načina. Tamo ćete sigurno vidjeti još zanimljivih načina kroz koje možete ostvariti dodatan prihod na internetu.

Imate li već iskustava sa prodajom fotografija online, slobodno nam recite kakva su ispod u komentarima. Vaše iskustvo možda može nekome pomoći 🙂

Slični Članci

One thought on “Najbolje Stranice Za Prodaju Fotografija Online

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)