Prednosti i Mane Prikazivanja Reklama na Vašem Blogu

Prikazujete li rekame na svom blogu? Koji god odgovor bio, ovaj post je za Vas.

Većina blogera prikazuje reklame na blogu, što je nekakav dodatan izvor zarade, npr. Google AdSense. Neki veliki sajtovi čak zarađuju ogromne novce na ovaj način.

No, trebate li Vi prikazivati reklame na svom blogu? 

Naravno, ne postoji direktan odgovor DA ili NE. To najviše ovisi o Vama, no na meni je da Vas uputim koje su to prednosti i mane prikazivanja reklama na vašem blogu.

prikaz reklame na blogu
Primjer Reklame Na Web Stranici

3 Razloga Zašto Trebate Prikazivati Reklame Na Blogu

1. Jednostavna Metoda Zarade

Prikazivanje reklama je zasigurno najjednostavnija metoda zarade s Vašim blogom. Za druge načine zarade (affiliate marketing, dropshipping, prodaja digitalnih i fizičkih proizvoda itd.), treba puno istraživanja publike, tema i slično.

S ovakvom metodom zarade, ne trebate promovirati proizvod, napraviti ga, niti čak tražiti proizvode koje ćete reklamirati.

Za zaradu sa prikazivanjem reklama, Vaš posao je samo privući što više posjetitelja na blog. 

Najteže što trebate je prijaviti se u neki Ad program kao što su Google AdSense, AdThrive, Medianet i drugi.

2. Možete Privatno Prodavati Prostor Na Blogu

Uz prijavljivanje na programe koji će prikazivati reklame na Vašoj stranici, postoji i drugačiji način zarade od prikazivanjem reklama, a to je da privatno prodajete prostor na blogu.

Na ovaj način možete izravno pregovarati s određenom firmom ili osobom koja želi reklamu na Vašem blogu, te sami možete dogovoriti cijenu, poziciju i trajanje reklame.

3. Možete Ostvariti Redovan Prihod

Zarada prikazivanjem reklama na blogu je uglavnom redovna, tj. ne varira previše iz mjeseca u mjesec, kao npr. Affiliate Marketing zarada.

Razlog tomu je što se posjetiteljima Vašeg bloga prikazuju personalizirani oglasi koji odgovaraju njihovim potrebama, povijesti pretraživanja, interesima i slično.

4 Razloga Zašto Ne Prikazivati Reklame Na Blogu

Kako bi bolje shvatili koliko reklame mogu loše utjecati na Vaš blog, predlažem da vidite kako izgleda stranica pretrpana reklamama.

1. Šaljete Posjetitelje Izvan Vašeg Bloga

Kada netko klikne na oglas, on bude preusmjeren na neku drugu stranicu. A da do toga nije došlo, vjerojatno bi još ostao na Vašem blogu te čitao zanimljive članke.

Ovo ne mora nužno biti zlo, naročito ako imate stranicu sa puno prometa iz Google pretraživanja, no ako imate mali blog koji tek treba steći posjetitelje, možda bi trebali odgoditi prikazivanje reklama na blogu.

2. Korisnici Koriste AdBlocker

Imate li AdBlocker? Ukoliko su Vam dosadile reklame na YouTubeu, postoji velika mogućnost da imate instaliran dodatak za blokiranje reklama.

Ja ga osobno koristim, ali ga nekada za potrebe svog pretraživanja ugasim (doduše koristim ga samo radi YouTubea, postali su gori od RTL-a).

Isto kao ja, možda čak i Vi, puno drugih korisnika interneta ima instaliran AdBlocker i jednostavno neće vidjeti reklame na Vašem blogu, što dovodi do manje zarade.

3. Blog sa Puno Reklama Gubi Kredibilitet

Znate li onaj osjećaj kad odete na neku stranicu, i umjesto čitanja teksta, imate previše oglasa. Što napravite? Ja osobno izađem sa takve stranice i potražim informaciju na drugoj.

Ovo može biti velika mana ukoliko ne postavite prikazivanje reklama na pravilan način. 

Iako je više reklama = više zarade, treba biti oprezan, ne želimo da posjetitelji pomisle kako je blog lažan te da je jedina svrha bloga zaraditi od reklama.

4. Mali Blogovi Ne Zarade Puno Od Reklama

Ako ste pomislili da ćete sa blogom od 1,000-5,000 posjetitelja mjesečno zaraditi odlične novce, moram Vas razočarati.

Iako je ova metoda monetizacije vašeg bloga najlakša, ona ipak ne donosi puno novaca. 

Usudio bih se reći da prije nego što krenete zarađivati nekakav  “pravi” novac od prikazivanja reklama, morate imati barem 20-30 tisuća posjetitelja mjesečno, što i nije tako lagan posao.

Stoga, trebate li prikazivati reklame na svom blogu? Pa, odluka je čisto na Vama. Naveo sam Vam važne prednosti i mane ovakvog vida zarade, no morate znati kakvu publiku imate, koliko posjetitelja imate i da li mislite da će ovakav način zarade naštetiti Vašem blogu.

Moj Savjet

Moj savjet je svakako da se prije ovakvog načina zarade pridružite nekim Affiliate Programima, jer je potencijal zarade puno veći nego prikazivanjem oglasa.

Također, da bi mogli uspješno zarađivati od svog bloga, nije potrebno samo pisati sadržaj, treba znati u detalje sve informacije o SEO-u, kako privući više posjetitelja, te kako ih zainteresirati da kupe određeni proizvod.

Naravno, postoji tu još puno više informacija, koje sve možete naučiti na Wealthy Affiliate-u, koji je ujedno i moja preporuka broj 1 za zaradu na internetu.

Imate li iskustva sa prikazivanjem reklama? Slobodno ih podijelite dolje u komentarima pa da potaknemo konstruktivnu raspravu, možda nekome i pomognemo. 

Također, ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi ovakvog ili bilo kojeg drugog načina zarade, slobodno nam se obratite dolje u komentarima ili na e-mail: petar@online-zarada.com .

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)