Koliko Novaca Trebate Za Pokrenuti Blog?

Dosta ljudi mi se javilo s ovim pitanjem, pa sam odlučio napisati post kako bi svima pomogao. Danas ću vam govoriti o tome koliko košta pokretanje bloga, tj. koliko vam novaca treba kako bi pokrenuli i imali vlastiti blog.

Želim razbiti mit da je posjedovanje web stranice skupo i da je nemoguće mjesečno izdvojiti određenu svotu novaca kako bi imali vlastiti blog. U kojoj god državi sa balkana živite, kada pogledate ove brojke, shvatit ćete da postati bloger i nije toliko skupo ako to zaista želite.

Naravno, pričat ćemo o osnovnim uvjetima posjedovanja bloga, tj. osnovnim opcijama koje su neophodne za pokrenuti blog, a nabrojat ćemo i neke ekstra opcije koje će podići cijenu održavanja bloga ali nisu neophodne i toliko važne za dobar blog, barem dok vam ne krene sa zaradom na blogu.

Za pokretanje bloga treba vam između $30 i $70. Ova svota novca pokrit će vam prvu godinu troškova za vaš blog. Naravno, na ovo može utjecati puno stvari, pa pročitajte tekst.

Što Sve Trebate Za Pokrenuti Blog?

Za pokrenuti blog trebaju vam tri osnovne stvari:

 • Domena
 • Web Hosting
 • Platforma (WordPress)

Ovo su tri osnovne stvari bez kojih ne možete pokrenuti vlastiti blog. Pod platformu sam naveo WordPress jer je to po meni, a i po puno drugih stručnjaka najbolja platforma za blog i web stranice općenito. Postoje i neke druge (Wix, itd.)

Također, uz osnovne stvari bez kojih ne možemo pokrenuti blog, možete koristiti i neke dodatne usluge, servise i proizvode koje ćemo također opisati u ovom članku, ali one vam NE TREBAJU kako bi uspješno pokrenuli vlastiti blog te počeli zarađivati sa njim.

Domena

Domena je adresa web stranice. Na primjer, domena je www.google.com. Vjerujem da to i znate čim vas zanimaju troškovi bloga. 

Također, prije kupnje domene trebali bi znati i nišu (temu) vašeg bloga, te naziv bloga.

Povezano: 

Koliko Košta Domena?

U pravilu, domene na raznim servisima kao što su GoDaddy koštaju od $0.99 pa sve do nekoliko stotina dolara.

Nekakva prosječna cijena slobodne domene je između $10 i $15 godišnje. 

Čisto za primjer, domenu za ovaj blog (www.online-zarada.com) sam platio $13.99 za godinu dana. 

Gdje Kupiti Domenu?

Kao što sam već spomenuo, postoje servisi za kupovinu domena kao što su GoDaddy, NameCheap i drugi. 

No ono što vas treba zanimati je da na većini web hosting poslužitelja možete kupiti domenu.

Na ovaj način cijeli proces je automatiziran te nema potrebe da prvo kupujete domenu, te ju onda prebacujete na određeni web hosting.

Cijene domena na hosting poslužiteljima su veoma slične onima na servisima za kupnju domena tako da nemate straha da će vam netko “oguliti kožu” kada kupujete domenu izravno na hosting poslužitelju.

Web Hosting

Web hosting je usluga korištenja nečijih servera kako bi imali gdje spremiti podatke s vaše stranice, te kako bi ona uvijek bila dostupna čitateljima vašeg bloga. 

Postoji jako puno web hostinga, boljih i lošijih, sa više opcija i sa manje. Ova dva web hostinga vam svakako preporučam:

 • Bluehost Web Hosting
 • Wealthy Affiliate Web Hosting

Bluehost

Bluehost web hosting je jedan od najboljih web hostinga, i jedan od službenih web hostinga WordPress platforme. Na Bluehostu možete kupiti domenu, i u samo nekoliko klikova doći do gotovog bloga spremnog za rad i za čitatelje.

cijena web hostinga bluehost

Kao što možemo vidjeti, cijene se kreću od $2.95/mjesečno pa do $5.45/mjesečno. Ovakve cijene su izražene ukoliko uzmete hosting u periodu od 36 mjeseci.

Također, kao što možete vidjeti na slici, za bilo koji plan, dobijete besplatnu domenu za prvu godinu.

Za osnovan blog, sasvim će vam biti dovoljno uzeti i BASIC plan koji za 36 mjeseci košta $2.95/mjesečno. No, ako uzmete hosting na 12 mjeseci, tada iznosi $4.95/mjesečno. 

Ako pomnožimo to sa 12 mjeseci (12×4.95), dođemo do krajnjeg troška za prvu godinu vašeg bloga, a on iznosi $59.4.

Naravno, web hosting poslužiteljima je u interesu da ostanete kod njih, te vam uvijek daju nižu cijenu ako uzmete web hosting na duže. Kao što možete vidjeti, ako uzmete hosting na 36 mjeseci, mjesečno on ispada samo $2.95, ili samo $35 godišnje.

Ako vam treba pomoć pri pravljenju bloga na Bluehostu, pritisnite na link ispod.

Kako Napraviti Blog Na Bluehostu u Samo 8 Koraka

Wealthy Affiliate

Ovo je drugi web hosting koji preporučam, no ne toliko zbog web hostinga, već radi tutorijala za online zaradu. Ovo je po meni najbolja platforma gdje možete naučiti kako zaraditi na internetu na brojnim video i tekstualnim tutorijalima. 

Osobno sam prije bio na Bluehostu, no odlučio sam se potpuno prebaciti na Wealthy Affiliate (Siterubix) jer su mi trebale lekcije kako bi naučio kako zaraditi na internetu, a web hosting im je kvalitetan i dobijem puno stvari uz njega. 

Pročitajte moju Recenziju Wealthy Affiliate-a te se pridružite ako želite naučiti sve o zaradi na internetu.

Ono što je odlično na Wealthy Affiliate-u je to da je registracija potpuno besplatna, i dobijete dvije besplatne domene, tj. 2 potpuno besplatna bloga koji će izgledati otprilike ovako (www.imevasegbloga.siterubix.com). 

Ukoliko želite vlastitu domenu, možete se prebaciti na premium račun, koji košta $49 mjesečno, ali uz web hosting dobijate i sve lekcije za zaradu na internetu. A vjerujte mi, ovakva cijena je odlična samo radi tutorijala, plus web hosting. 

Ono što još trebate platiti na Wealthy Affiliate-u je domena. Ja sam domenu od Online Zarade kupio tamo, i platio sam ju kao što sam gore naveo $13.99 za jednu godinu.

SSL Certifikat

Ovo je također veoma bitna stavka, SSL Certifikat dobijete i na Bluehostu i na Wealthy Affiliate hostingu. Na nekim Web Hostinzima morate dodatno platiti kako bi dobili SSL Certifikat. 

Bez SSL Certifikata nemojte ni pomišljati praviti blog, jer je to danas jedna od važnijih stvari, a pruža korisnicima (posjetiteljima) sigurnost podataka na vašem blogu.

To Je Sve Neophodno Za Blog

Ovo je bilo sve neophodno za pokretanje vašeg bloga. Vidjeli smo da na Bluehostu to može koštati samo $35 za prvu godinu.

Idemo sada pogledati neke dodatne stvari koje možete također uzeti uz vaš blog, no nisu neophodne za pokretanje bloga.

Dodatne Stvari Koje Vam Mogu Trebati

Sada ćemo pogledati nekakve dodatne stvari koje možete uzeti ili vam mogu dodatno zatrebati za vaš blog.

Što vam još može zatrebati:

 • Tema (Izgled) Za Blog
 • Premium Dodaci za WordPress
 • E-mail Marketing Servis

Ja osobno ne koristim niti jednu od ovih dodatnih plaćenih stvari, već koristim besplatnu temu te besplatne dodatke za WordPress. E-mail marketing servis mi još uvijek ne treba.

Naravno, u skoro vrijeme planiram početi koristiti i platiti neke od nabrojenih stvari, no ono što vam želim pokazati da je moguće imati blog uz minimalna sredstva (Online-Zarada je trenutno napravljena bez ikakvih dodatnih servisa, usluga i proizvoda).

Tema (Izgled) Bloga

Postoji na tisuće besplatnih tema, i većina tih besplatnih tema posjeduje i PRO, tj. plaćenu verziju kako bi vam pružili još više mogućnosti uređivanja vašeg bloga, tj. web stranice. 

Nekakva prosječna cijena PRO teme za blog je između $40 i $70 godišnje. 

Na primjer, jedna od najboljih PRO tema Avada košta $60 godišnje.

Za Online-Zarada blog, ja koristim besplatnu temu Hestia. I mogu vam reći da sam jako zadovoljan i da mi za sada još uvijek ne treba PRO verzija bilo koje teme.

Premium Dodaci za WordPress

Dodaci (Plugin) za WordPress služe kako bi vam olakšali pravljenje bloga na taj način da ne morate znati niti kodiranje niti bilo kakvo programiranje, jer je to netko napravio za vas u smislu tog dodatka.

Sa dodacima (plugin) za WordPress, isto je kao i sa temama. Postoji bezbroj besplatnih dodataka koje će vam pomoći u izradi i održavanju bloga, no za više opcija i bolje karakteristike postoje i plaćene verzije za većinu od njih.

Na primjer, za pisanje ovog bloga koristim Elementor FREE, koji je odličan page builder i s njim ne morate imati nikakva znanja kako bi napravili lijep i kvalitetan sadržaj.

Za primjer, Elementor PRO, koji ima još više opcija za uređivanje i pravljenje stranica, košta $49 godišnje za jednu web stranicu. 

Slične su cijene i za ostale dodatke, no to uvijek lagano možete potražiti na Google-u. 

Plaćeni dodaci koji će vam jednog dana možda zatrebati mogu biti za sljedeće stvari:

 • Razni Page Builderi (Elementor, Gutenberg…)
 • PopUp Forme (Skočni prozori)
 • SEO Dodaci (Yoast, All-In-One…)
 • Dodaci Za Brže Učitavanje Bloga
 • I drugi…

E-mail Marketing Servis

Ovo je jedna od stvari koja će vam sigurno zatrebati jednog dana, kada ozbiljno krenete sa zaradom na internetu. Ja ga osobno još uvijek ne koristim jer mi trenutno ne treba.

Koliko ste se puta prijavili na nečiji E-mail te su vam kasnije često slali poruke sa nekakvim novostima, proizvodima i slično? 

Vjerojatno bezbroj puta kao i ja!

E, sav taj posao odrađuju kvalitetni E-mail marketing servisi kao što su:

Kao što ste vidjeli, cijene se uglavnom kreću oko $20 mjesečno za početni račun sa manje pretplatnika, cijene mogu ići gore i do više stotina dolara ovisno o broju E-mail pretplatnika koji vam trebaju.

Odlična stvar je što ne trebate plaćati ono što vam ne treba, koliko vam treba pretplatnika – toliko platite.

Uz sve gore navedene stvari, moguće je da vam zatreba još nešto, no to je otprilike sve što blogerima najčešće treba a da nije neophodno za blog.

Mogu Li Se Teme I Dodaci Naći Jeftinije?

Vjerujem da vas je malo začudila cijena teme i elementora. Po meni je to također malo puno, ali je stvar što imate redovne updateove (nadogradnje). 

No, kao i uvijek, postoji “caka” i za ovo. S obzirom da su svi dodaci i teme slobodnog koda, tj. ako imate kod možete ih koristiti, postoje firme koje su kupile npr. Elementor Pro plugin ili Avada temu, te ih onda prodavaju puno jeftinije.

Na primjer, na WPStarterPack možete platiti $29 godišnje za veliki broj plaćenih dodataka i tema. Sa svim nadogradnjama za narednu godinu. Po meni, ako vam je budget manji, možete raditi i ovako. Što je još bolje, imate pravo na neograničenu uporabu, što uglavnom nećete naći na original stranicama za dodatke i teme, već za svaki novi blog morate ponovno kupiti licencu.

Ja sam još malo skeptičan oko takvih stvari ali kupit ću, pa ću vam napisati iskustvo kako bi i vi mogli znati da li je sigurno, te da li stvarno funkcionira.

Zaključak

Kao što ste mogli vidjeti, pokretanje bloga i nije tako skupo kako možete čuti od raznih ljudi. Izračunali smo da je najjeftinija opcija od samo $35 godišnje na Bluehostu, što iznosi cca. 240kn ili 60km ili 3700rsd. 

Smatram da ovo nikome nije problem izdvojiti na godišnjoj razini ukoliko ga stvarno zanima zarada na internetu, ili jednostavno želi imati vlastiti blog. 

Sve što vam treba nakon toga je red, rad i disciplina. Ako nema ovoga, nikada nećete postati uspješni i imati svoj profitabilan blog koji će vam donositi zaradu i s kojim ćete napokon ostvariti uspjeh u internet poslovanju.

Moja Preporuka

Za kraj moja preporuka:

 • Ukoliko vam uz Web Hosting trebaju i lekcije za internet zaradu, odaberite Wealthy Affiliate ($49 mjesečno) – tamo sam naučio sve što znam o online zaradi, bloggingu, affiliate marketingu i slično. Osobno ću biti tamo i pomoći vam za sve što vam treba.
 • Ako vam pak ne trebaju nikakve lekcije za pravljenje bloga, ostvarivanje zarade blogom i slično, onda je za vas pravi odabir Bluehost Web Hosting.

Nadam se da vam je sada puno toga jasnije, i da shvaćate da i nije toliki problem izdvojiti 240kn za pokrenuti blog, i to su svi troškovi za narednih 12 mjeseci.

Koliko ste puta spiskali 240kn u subotnjem izlasku? Vjerojatno bezbroj, kao i ja sam. Prije sam se izvlačio kako nemam novaca, no kada sam shvatio potencijal, te kada sam se pridružio Wealthy Affiliate-u i odlučio se ozbiljno početi baviti ovime, nije mi više problem davati niti $49 SVAKI MJESEC. Zašto?

Jer znam da će se naporan rad isplatiti, te da će svaka uložena kuna donijeti nekoliko puta veću svotu novaca natrag u moj džep, i to PASIVNO!

Podijelite ovaj post i sa drugima, možda ima netko koga zanima ova tema ali se jednostavno boji da su troškovi preveliki.

Također, volio bi čuti vaša iskustva, pa slobodno ostavite komentar ispod.

Slični Članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)