Koliko Često Trebate Pisati Nove Članke Na Svom Blogu?

koliko često trebate objavljivati nove članke na blogu

Puno blogera muči jedno pitanje koje je jako važno za uspjeh u bloggingu, a to je koliko često treba objavljivati nove članke na svom blogu. S obzirom da sam i sam imao problema sa ovime, odlučio sam vam napisati članak te vam detaljno odgovoriti na ovo pitanje.

Na svom blogu, trebate pisati što je više moguće KVALITETNIH SEO optimiziranih članaka, ali u pravilu, 1-2 posta tjedno su sasvim dosta za uspjeh bloga.

Ovo je bio kratki odgovor, za svakoga od vas odgovor će biti malo drugačiji, zato je važno da pratite članak do kraja, kako bi znali sebi organizirati pisanje članaka.

Koliko Često Objavljivati?

Ovo je vječito pitanje svih blogera. I kada god istražujete informacije na internetu, dobijete sto različitih odgovora i mišljenja. Neki blogeri objavljuju nove članke svakih mjesec dana, a ipak imaju preko 100 tisuća posjetitelja, dok drugi pišu novi sadržaj svaki dan.

Vjerojatno se pitate koliko bi baš vi trebali objavljivati? O tome najviše ovise vaši krajnji ciljevi sa blogom:

 • Za povećati promet – trebali bi pisati što više, na taj način ćete internetskim tražilicama (Google, Bing, Yahoo, Yandex itd.) dati više šanse da vas rankiraju i da vam dovedu nove posjetitelje na blog.
 • Za povećati zaradu – ako pak želite maksimalno monetizirati svoj blog, trebat ćete više pisati liste najboljih proizvoda, recenzije i slično. Promet koji privlače takvi sadržaji je dobar za zaradu, naročito kroz affiliate marketing.
 • Jako važan sadržaj – ako je vaš sadržaj jako važan i trebate pisati detaljne članke, vjerojatno ćete trebati više dana za napisati sadržaj. Onda je bolje malo rjeđe objavljivati, ali pisati dugačke članke (3000-4000 riječi i više).

Ako ste bloger sa većim budžetom, onda možete i platiti pisce kako bi brže objavljivali novi sadržaj. Ipak, najčešće su u početku svi sami (kao ja), te se morate sami organizirati kako bi izbacili što više KVALITETNOG sadržaja koji će privlačiti posjetitelje.

Idemo vidjeti neke prednosti i mane pisanja blogova svaki dan, tjedno, ili pak nekako drugačije.

POGLEDAJTE KAKO JA ZARAĐUJEM NA INTERNETU SA SVOJIM BLOGOM – MOŽETE I VI

Pisanje Sadržaja Svaki Dan

Ako imate puno slobodnog vremena, te se također možete prilagoditi određenoj rutini, onda je pisanje sadržaja svaki dan možda za vas.

Objavljivanje novih članaka svaki dan je naročito važno ako je niša vašeg bloga takva da treba jako često objavljivanje (npr. novosti, tech, dionice i slično).

Prednosti

 • Čitatelji će češće sami dolaziti na vaš blog da provjere nove članke
 • Google i druge internetske tražilice će brže rankirati vaš sadržaj
 • Sa novim sadržajem svaki dan, uvjek ćete imati što za podijeliti na društvenim mrežama (Facebook, Pinterest, Instagram itd.)

Mane

 • Morate imati puno slobodnog vremena
 • Forsiranje novih članaka može značiti da ćete pisati manje kvalitetan sadržaj
 • Vjerojatno ćete pisati kraći sadržaj (700-1000 riječi)
 • Teško je uhvatiti ritam
 • Morate naučiti jako brzo istražiti temu i sastaviti članak

Pisanje Na Tjednoj ili Mjesečnoj Bazi

Po meni, ovo je najbolji način pisanja novog sadržaja. Većina blogera piše nekoliko puta tjedno, ili čak mjesečno. Uglavnom je to jednom ili dva puta tjedno.

Pitate se zašto? Kada pišete malo rjeđe, imate više vremena za istražiti temu i pripremiti se, a samim time i napisati bolji i kvalitetniji članak koji će imati puno više značaja za posjetitelje.

Bolji članci znače bolju reakciju posjetitelja, te također bolje rankiranje na Goole i drugim internetskim tražilicama. Što je na kraju krajeva – i najvažnije.

Bez rankiranja na internetskim tražilicama nema ni besplatnog prometa na vašoj stranici.

Prednosti

 • Moći ćete izbacivati puno kvalitetniji sadržaj i duže članke (1500+ riječi)
 • Kvalitetni članci će se bolje rankirati na Google
 • Ne morate pisati doslovno svaki dan, nego nekad možete raditi i druge stvari (dizajn stranice, monetizaciju, guest posting i slično)
 • Ljudi će prije podijeliti duži sadržaj

Mane

 • Ovakav način pisanja nije najbolji za NOVE blogove – kada imate novi blog, trebate pisati što češće dok ne dođete do 40-50 članaka
 • Ponekad će vam za pisanje kvalitetnog članka trebati i 3-4 dana, ali isplati se

Koji Je Najbolji Način Za Vas?

Na koji ćete način vi pisati, tj. koliko će te često objavljivati novi sadržaj, ovisi samo o vama.

No, ovo je moj savjet:

Kada tek pokrenete novi blog, pišite što je više moguće članaka. Nemojte žuriti, važno je da svi članci budu što kvalitetniji, te ciljajte na članke od 1200+ riječi. Jednom kada imate minimalno 40-50 članaka na svom blogu, onda možete smanjiti frekvenciju pisanja na 1-2 članka tjedno i truditi se da ti članci budu što bolji mogući.

Na taj način ja radim, i mislim da je tako najbolje. Naravno, to je moje mišljenje, nitko vam ne može dati ultimativni odgovor.

Ponekad je teško uhvatiti ritam, ali trebate se truditi. Najvažnije je da ne zakažete u početku, ja sam na nekim blogovima zakazao sa redovnim objavljivanjem članak u početku, i onda sam jako dugo čekao rezultate svog rada.

Moj Savjet Da Uhvatite Ritam

Moj savjet je da si napravite raspored objavljivanja novog sadržaja i da ga se striktno držite.

Na primjer, zacrtajte si da ćete objavljivati nove članke u:

 • Ponedjeljak
 • Srijeda
 • Petak

Pišite samo u te dane, a u druge dane istražujte teme i radite na poboljšanju stranice (dizajn, monetizacija i slično).

Ja to volim ovako raditi. U nedjelju si pripremim nekoliko tema koje ću pisati kroz tjedan, te ih ukratko istražim, smislim naslove članaka i headinge za tekst. Tako da, kada dođe dan za pisanje, samo malo dublje istražim temu i počnem pisati.

Po meni je to najjefektivniji način, i tada će vam za pisanje nekog članka trebati samo 1-3 sata i bit ćete puno produktivniji.

Pokušao sam isti dan raditi sve, ali jednostavno je nemoguće. S vremenom izgubite koncentraciju i onda je teško pisati.

Kako bi sve ovo uspjeli, važno je da jako dobro naučite sve o SEO optimizaciji, a to ćete najbolje naučiti ako pratite neki trening kao što je Wealthy Affiliate.

Zaključak

Kao što sam i u početku rekao, nema definitivnog odgovora. Svatko piše onako kako mu odgovara, no nadam se da sam vam dao neke smjernice koje su jako važne u izgradnji vašeg novog bloga, te što bržem stjecanju posjetitelja.

Uhvatite se jednog ritma i održavajte ga. Konzistentnost je jedna od najvažnijih stvari kada pričamo o bloggingu, naročito kada je riječ o potpuno novim blogovima koji se tek trebaju dokazati na Google i drugim internetskim tražilicama.

Koliko često vi pišete? Slobodno ostavite komentar ispod, potaknut ćemo raspravu, a i vidjet ćemo razlikujemo li se puno ili su to zapravo sitne razlike.

Slični Članci

2 thoughts on “Koliko Često Trebate Pisati Nove Članke Na Svom Blogu?

  1. Pozdrav Sandra,

   možete pisati na bilo kojem jeziku, ipak, najviše se može zaraditi ukoliko pišete na Engleskom s obzirom da ima najviše publike, naročito iz SAD-a, a oni su najbolja publika jer najviše kupuju, i prikazuju im se puno skuplji oglasi nego u našim krajevima.

   Kao što vidite, ovaj moj blog je na Hrvatskom, tako da nema ograničenja što se tiče toga, engleski je najvažniji jer je većina treninga na Engleskom.

   Imate li još kakvih pitanja?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)